Sepet de çıktı cep telefonu da
İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi’nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle çevre bilincini artırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediÄŸi etkinlikler baÅŸladı. Körfez’in Cumhuriyet Meydanı kısmında dip temizliÄŸi yapıldı. Denizden çıkan cep telefonundan içecek kutularına, sepete ve trafik dubasına kadar çeÅŸitli atıklar görenleri hayrete düÅŸürdü.
İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi’nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle çevre bilincini artırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediÄŸi 3-7 Haziran tarihleri arasını kapsayan etkinlikler baÅŸladı. İtfaiye Dairesi BaÅŸkanlığı Su Altı Arama Kurtarma birimi ile Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi BaÅŸkanlığı ekipleri “Beraber Temizliyoruz” sloganıyla Körfez’in Cumhuriyet Meydanı ile Pasaport İskelesi arasında temizlik yaptı. Su Altı Arama Kurtarma ekibinden 6 dalgıcın yaklaşık bir saat süren dip temizliÄŸinden Körfez’den çok sayıda cam ve plastik ÅŸiÅŸenin yanı sıra trafik dubası, sepet, cep telefonu gibi birçok atık çıktı. Sergilenen atıklar görenlerde ÅŸaÅŸkınlık uyandırdı.
“Atıklar doÄŸada kolay kolay kaybolmuyor”
İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi Deniz Koruma Åžube MüdürlüÄŸü Bölge Sorumlusu Saygın Yörük, “İnciraltı’ndan MaviÅŸehir’e kadar olan iç Körfez’de hem denizden hem karadan düzenli olarak temizlik çalışması yapıyoruz. Yılda ortalama bin ton katı atık çıkıyor. Bu atıklar doÄŸada kolay kolay kaybolmuyor. Plastik atıkların üretilmesi saniyeler, kullanılması dakikalar, doÄŸada kaybolması yüzyıllar hatta bin yıllar alabiliyor. Cam ÅŸiÅŸeler doÄŸada 4 bin yıl kalıyor. Oysa bunların geri dönüÅŸümünü saÄŸlamak mümkün. Bu nedenle mavi Körfez, mavi yarınlar için denizimizi ve çevremizi koruyalım” dedi.
Bireysel önlem kirliliÄŸi azaltıyor
İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi İtfaiye Dairesi BaÅŸkanlığı Su Altı Arama Kurtarma Ekip Amiri Erman Karademir de atıkların insan eliyle Körfez’e ulaÅŸtığını belirtti. Yaptıkları çalışmada denize ait olmayan nesneleri suyun altından çıkardıklarına dikkat çeken Erman Karademir, ÅŸunları söyledi: “Cam ÅŸiÅŸeleri, sepet, kova, telefon, kıyafet gibi birçok atık çıktı. Bunların yeri denizin altı deÄŸil, geri dönüÅŸüm kutuları. Bu tür atıklar istilacı türlerin yerleÅŸmesine ve denizin doÄŸal dengesinin bozulmasına da neden oluyor. VatandaÅŸlarımızdan bu konuda daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Bireysel olarak kirliliÄŸin önüne geçersek daha temiz bir dünyada yaÅŸarız.”
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.