Türkiye’nin Medikal Mucizesi
Pakistan’dan getirilen sekiz aylık baÅŸları yapışık ikizler, Türkiye’de tıbbi bir baÅŸarıya imza atılarak birbirlerinden ayrıldı. On dört saat süren zorlu bir operasyonun ardından saÄŸlık kazanan minikler, gelecekteki yaÅŸ günlerini ayrı ayrı kutlamayı umut ediyorlar.
Pakistanlı Mirha ve Minal, 2023 yılının Eylül ayında baÅŸları yapışık olarak dünyaya geldiler. Aileleri çocuklarına yardım bulamayınca, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın talimatı ile bu özel durumdaki çocuklar için Türkiye devreye girdi. Londra’dan pediatrik beyin cerrahı Prof. Dr. Noor Ul Owase Jeelani’nin Türkiye’ye bilgi vermesi üzerine SaÄŸlık Bakanlığı aksiyon alarak, çocukların Türkiye’ye getirilmesi saÄŸlandı. Ankara’daki Bilkent Åžehir Hastanesi’nde iki aÅŸama halinde gerçekleÅŸtirilen ameliyatla ikizler baÅŸarıyla ayrıldı.
'Bebeklerimizin ÅŸu anki hallerini görmek büyük bir mutluluk'
SaÄŸlıklarına kavuÅŸan ve ÅŸu an 11 aylık olan bebeklere iliÅŸkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bilkent Åžehir Hastanesi Koordinatör BaÅŸhekimi Doç. Dr. Aziz Ahmet Surel, Prof. Dr. Owase Jeelani'nin, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile eÅŸi Emine ErdoÄŸan'ın himayesinde 2020'de İngiltere'ye gönderilen siyam ikizleri Derman ve YiÄŸit'in ayrılma ameliyatını gerçekleÅŸtirdiÄŸini anımsattı.
Bu yılın ilk aylarından itibaren Pakistanlı ikizlerle ilgili Bilkent Åžehir Hastanesi tıbbi ekibi, Prof. Dr. Owase Jeelani ve ekibi ile CumhurbaÅŸkanlığının devamlı temas halinde olduÄŸunu, bebeklerin tüm tıbbi süreçlerinin hastanede yürütüldüÄŸünü anlatan Surel, "Bu operasyonla ciddi bir bilgi ve tecrübe aktarımı da oluÅŸtu. Ülkemizle, hastanemizle, tıbbi ekibimizle gurur duyuyoruz. Tüm ekibe, Prof. Dr. Owase Jeelani ve ekibine tek tek teÅŸekkür ediyoruz. Bebeklerimizin ilk geldiÄŸi yapışık durumlarıyla ÅŸu anki yüzleri gülen, saÄŸlıklı hallerini görmek kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyük bir mutluluk" diye konuÅŸtu.
Önce 'balonla doku geniÅŸletme' yapıldı
Bilkent Åžehir Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi KliniÄŸi ÖÄŸretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Murat Ergani, operasyondan önce çok detaylı tıbbi planlama yapıldığını, sürecin kendileri için de heyecan ve mutluluk verici olduÄŸunu söyledi.
Bebeklerde ayrılma iÅŸlemi sonrası doku eksikliÄŸi olmaması için önce 'balonla doku geniÅŸletme' ameliyatı gerçekleÅŸtirildiÄŸini anlatan Ergani, "İlk seansta kafalarına balon gibi zamanla ÅŸiÅŸirilen, dokuya zarar vermeyen ve dokunun geniÅŸlemesini saÄŸlayan bir materyal yerleÅŸtirdik. Onları haftada bir ÅŸiÅŸirerek, dokunun artmasını saÄŸladık. Bu yaklaşık 2 aylık bir süreçti" diye konuÅŸtu.
'Bütün saÄŸlık ekibi birbirimize baktık, unutulmaz bir andı'
Ergani, ardından beyin cerrahi ekibiyle ayrılmanın yapılacağı ikinci ameliyatın hazırlıklarının yürütüldüÄŸünü söyleyerek, "Bebekleri ayırdığımızda beyinleri açık olacağı için beyni örtecek doku çok önemliydi. Herhangi bir sıkıntıda çocuklara zarar gelme ihtimali vardı ve bu nedenle çok detaylı planlandı. 19 Temmuz'daki ameliyatta çocukları ayırdığımızda dokuları paylaÅŸtıracak ÅŸekilde planlama yaptık" açıklamasında bulundu.
Ameliyat sonrası dolaşım problemi olmaması için bebeklerin dokuların üzerine yatmaması gerektiÄŸini, bu nedenle ilk günler bebeklerin başında nöbetçi durduklarını dile getiren Ergani, "Bebeklerimizin ÅŸu an saÄŸlıklı olduÄŸunu görmek inanılmaz bir mutluluk. BaÅŸarıyla ayrıldıkları anda hekimlerimiz, bütün saÄŸlık ekibi birbirimize baktık, o anda alkış koptu. Hayatta unutamayacağım anlardan biriydi" ifadelerini kullandı.
Pediatrik beyin cerrahı Doç. Dr. Harun Demirci de ayrılma operasyonuna iliÅŸkin, ÅŸunları kaydetti: "Tüm planlama ve ön iÅŸlemlerin ardından en uzun olacak kısım, çocukların birbirinden ayrılacağı ameliyat günü geldi. Sabah 06.00'da bütün ekip hazırdı. 09.30'a kadar bebeklerin anesteziye konforlu ÅŸekilde hazırlanması saÄŸlandı. Sonrasında 14 saatlik ameliyat süreci baÅŸladı, yavaÅŸ, ılımlı bir cerrahi planlandı. Çocukların beyin dokularının birbirinden ayrı olması gibi bir ÅŸansımız vardı. Çok iyi bir tempoyla, süreçle bebeklerin ayrılması saÄŸlandı."
Bebeklerin sol taraftan yapışık olmaları nedeniyle bu bölgeyi kullanamadığına iÅŸaret eden Demirci, ameliyat sonrası 6 haftalık bir fizik tedavi sürecinin yürütüldüÄŸünü söyledi.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.