Ata sporumuz güreş (Kırk Yiğit)
Nurcan Candan
Kurtdereli Mehmet Pehlivan’ın yaÅŸam hikayesini siz okurlarıma aktarmadan önce güreÅŸin tarihini anlatayım: Ata sporumuz güreÅŸ Türkler arasında bilinen binicilik, ciritle birlikte güreÅŸte en önemli spor dallarımızda biridir. Türkler milattan önce 2. Asırda güreÅŸ bilinmektedir.
GüreÅŸ Türkler arasında ferdi olarak yapılmaktadır ancak bununla birlikte devlet tarafından desteklenen bir spor dalıdır. Hakanların, kaÄŸanların gözetip kolladığı 30-40 kiÅŸilik gruplar haline (Kırk YiÄŸit) güreÅŸ takımları olduÄŸu bilinmektedir.
DiÄŸer devletlerle olan münasebetlerde, barış anlaÅŸmalarının imzalandığı ortamlarda diÄŸer ulusların güreÅŸçileriyle Türklerin güreÅŸçilerinin müsabakalar yaptığı bilinmektedir. Milattan sonra 10. asra kadar diÄŸer milletlerden farklı olarak deri kıspet giyip kendine has yöntemlerle güreÅŸ tutan Türkler bu defa yaÄŸlı güreÅŸle tanıştılar. Peçenekler dönemde yaÄŸlı güreÅŸlerin yapıldığı bilinmektedir. Bazı kaynaklar da Sarı Saltuk’un yaÄŸlı güreÅŸler konusunda öncülük ettiÄŸini bildirmektedir. Bununla birlikte Türkmenler Avrupa topraklarına yerleÅŸmeye baÅŸladıkça günümüzde Bulgaristan sınırlarında kalan ‘Deliorman’ bölgesi birçok güreÅŸçinin yetiÅŸtiÄŸi ünlü bir bölge haline gelmiÅŸtir. Tarihi Kırkpınar YaÄŸlı GüreÅŸleri ise 1300’lü yıllardan beri süregelen bir güreÅŸ etkinliÄŸidir. Sultan I Murad’ın öncülüÄŸünde Kırkpınar Çayırı’nda baÅŸlayan bu tarihi festival günümüzde devam etmektedir. Kırkpınar Çayırı her ne kadar günümüzde Türkiye sınırlarında olmasa da yaÄŸlı güreÅŸler Edirne’ye taşınmış ve kaldığı yerden devam eder hale gelmiÅŸtir. Tarihi Kırkpınar YaÄŸlı GüreÅŸleri ise 1300’lü yıllardan beri süregelen bir güreÅŸ etkinliÄŸidir. Sultan I Murad’ın öncülüÄŸünde Kırkpınar Çayırı’nda baÅŸlayan bu tarihi festival günümüzde devam etmektedir. Kırkpınar Çayırı her ne kadar günümüzde Türkiye sınırlarında olmasa da yaÄŸlı güreÅŸler Edirne’ye taşınmış ve kaldığı yerden devam eder hale gelmiÅŸtir.
İki insanın birbiriyle hiçbir araç ve gereç kullanmadan eÅŸit ÅŸartlarda belli bir alan, belli kurallar ve belli bir zaman içinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi zihinsel ve fiziksel mücadele ÅŸeklinde tanımlanan güreÅŸ, insanlık tarihinin en eski sporlarından biridir. Tarihin her döneminde ilgigören ve geleneksel olarak uygulanan güreÅŸ, ülkemizde ata sporu olarak anılmaktadır. Geleneksel olarak pehlivanları güreÅŸe çağırma, yarışmaları düzenleme, festivale iliÅŸkin finansal kaynak saÄŸlama, örf ve adetlere uygun olarak güreÅŸlerin yapılmasını saÄŸlama ve ödüller verme gibi görevleri yerine getiren Kırkpınar aÄŸası, pehlivanları seyircilere tanıtan ve güreÅŸi baÅŸlatan kiÅŸi olan cazgır, davul zurna ekibi, pehlivanları yaÄŸlamaya yardım eden yaÄŸcı ve havlu tutan peÅŸkirci Kırkpınar YaÄŸlı GüreÅŸlerinin en önemli aktörleridir.
YaÄŸlı güreÅŸlerin merkezinde yer alan pehlivan, 650 yıllık geleneÄŸin aktarılması sorumluluÄŸunu taşımaktadır. Pehlivan olabilmenin ölçütleri yaÄŸlı güreÅŸ geleneÄŸi içinde uzun bir süreçte belirlenmiÅŸtir. GüreÅŸ sporunun ruhuna uygun olumlu kiÅŸisel özelliklere sahip olmak, iyi bir pehlivan olabilmenin en önemli koÅŸuludur. Pehlivanın yakın çevresinden baÅŸlayarak en uzaktaki izleyicisine kadar her an göz önünde olmanın bilinciyle hareket etmesi beklenir.
GeleneÄŸin aktarılması konusunda Kırkpınar YaÄŸlı GüreÅŸ Festivali, bir haftalık eÅŸsiz bir eÄŸitim arenası; tüm Türkiye’den pehlivan ve pehlivan adaylarının, ellerinde ustalarının zembilleriyle bir araya geldiÄŸi 650 yıllık bir buluÅŸma noktasıdır. Pehlivanlık kültürünün sürdürülmesinde sözlü kuralların belirgin olarak ortaya çıktığı en önemli süreç usta-çırak iliÅŸkisidir. Festival aracılığıyla günümüze kadar ulaÅŸan kültürel kimlik, çıraklara ve çocuk pehlivan adaylarına aktarılır ve bu ÅŸekilde geleneÄŸin süreklilik kazanması saÄŸlanır.
Kırkpınar güreÅŸleri, bir spor dalı olarak bireylerin fiziksel ve zihinsel sıhhatlerini saÄŸlamanın yanı sıra rekabet sayesinde sosyal ve kültürel iliÅŸkilerin ÅŸekillenmesine de katkıda bulunmaktadır. GüreÅŸler, bireye farklı yönlerde kendini test etme olanağı sunar ve özellikle galip gelen pehlivanlara özgüven kazandırır. Kırkpınar YaÄŸlı GüreÅŸleri’nde diÄŸer spor müsabakalarından farklı olarak yarışmacılar arasındaki karşılıklı saygı öne çıkar. ÖrneÄŸin; kazanan pehlivanın hakemin ilanından önce rakibini teselli etmesi ve yerden kaldırması gerekmektedir.
Yüzyıllardır devam eden Kırkpınar güreÅŸlerinin gelecek nesillere aktarılması ve devamının saÄŸlanması amacıyla oluÅŸturulan koruma tedbirleri eylem planı doÄŸrultusunda pek çok faaliyet gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi ve ilgili STK temsilcileri tarafından oluÅŸturulan eylem planının yanı sıra bireylerin ve grupların da yaÄŸlı güreÅŸ geleneÄŸini yaÅŸatma ve bu geleneÄŸe iliÅŸkin farkındalığın artırılması hususunda çabaları söz konusudur.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.