Manisa'da 'çilek üzümü' hasadı başladı
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün koleksiyon alanında yer alan 12 asmalık Bronx Seedless üzüm çeşidinin hasat dönemi başladı. Bu özel üzüm çeşidi, halk arasında "çilek üzümü" adıyla tanınıyor ve bölgedeki tarımsal çeşitliliğe katkı sağlıyor.
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yetiştirme Tekniği Bölümü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Sacit İnan, özellikle Manisa halkının ve üreticilerin "çilek üzümü" olarak bildiği Bronx Seedless üzüm çeşidinin enstitü arazilerinde bulunan koleksiyon parselde 12 asma halinde mevcut olduğunu ve hasadının yapılmaya başlandığını söyledi. Her yıl özellikle bilen üreticiler tarafından çilek üzümünün hasadının sabırsızlıkla beklendiğini kaydeden İnan, "Hasadının dört gözle beklendiği çilek üzümü aslında eski bir üzüm çeşididir. 1919 yılında New York'ta Cornell Üniversitesi'nde başlayan melezleme çalışmaları ile elde edilmiş bir üzüm çeşididir. Sultani çekirdeksiz ve Concord üzüm çeşidinin melezlenmesi ile elde edilen bir çeşit. En önemli özelliği çilek aromasına sahip olması. Bunu da ebeveynleri arasında bulunan Concord üzüm çeşidinden alması. Çilek aroması oradan geliyor" diye konuştu.
Yeni Üzüm Çeşitleri Yolda
Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde 2007 yılından bu yana melezleme çalışmaları sürüyor. Geçtiğimiz yıl tescillenen ‘Borsa Karası’ ve ‘Reşat Üzüm’ çeşitlerinin ardından, enstitüde F1 parselinde yer alan yaklaşık 13 bin farklı fert ile yeni çeşitler geliştirilmeye devam ediyor.
Türkiye Üzüm Yarışında Geri Kalmamalı
Ziraat Yüksek Mühendisi İnan, Türkiye’nin ve dünyanın en yaygın üretim alanına sahip üçüncü tarım ürününün üzüm olduğunu hatırlatarak, “Dünyadaki birçok ülke sürekli yeni çeşitler geliştiriyor. Bizim de bu yarışta yerimizi sağlamlaştırmamız gerekiyor. Manisa ve Tekirdağ’daki bağcılık araştırma enstitüleri olarak bu alanda ülkemize değer katmayı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.