Kartalkaya yangını davası: Üçüncü gün neler oldu?
Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin yaralandığı yangına ilişkin 19’u tutuklu toplam 32 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda sürüyor.
Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen 78 kişinin yaşamını yitirdiği davanın ilk duruşması yaklaşık 15 saat sürdü.
Duruşmada savunma yapan Bolu İl Özel İdaresi yetkilileri, duruşmada denetim konusunda tüm sorumlulukların Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda olduğu iddiasında bulundu.
Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de meydana gelen 78 kişinin yaşamını yitirdiği, 133 kişinin yaralandığı yangına ilişkin 19’u tutuklu toplam 32 sanığın yargılanacağı davanın ilk duruşması, Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Bolu Sosyal Bilimler Lisesi’nin spor salonunda sürüyor.
Duruşma tutuklu sanıklardan Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bünyamin Bal'ın savunması ile devam etti.
Sanık Bal, 2013 yılının Ekim ayında Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı olduğunu anlatarak, “Yangınla ilgili 5 ayı geçkin süredir tutukluyum. Konuya ilişkin her şeyi okudum. Mevzuatlara göre İl Özel İdaresi’nin yangınla ilgili bir teşkilatı yoktur. Türkiye’de 51 İl Özel İdaresi vardır hiçbirinde yoktur. Hatta kurmak isterseniz bile kuramazsınız. Denetim yetkisinin de olmayacağı açıktır. Bu yüzden iş yeri açma ruhsatı verilmeden önce itfaiyeden rapor alınır. Grand Kartal yıldızlı bölgede yer alan bir tesistir ve her şeyinden Kültür ve Turizm Bakanlığı sorumludur. Doğrusu da budur. Son derece stratejik bir konuda; insanların canı gibi önemli bir konuda bakanlık gibi uzmanları olan kamu kurumları tarafından denetlenmesi uygundur” dedi.
"Yangınla ilgili denetimleri Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmaktadır"
Sanık Bal, savunmasına şöyle devam etti:
“Mevzuat hükümleri de ‘sadece’ diyerek bu işin denetiminin ve sorumluluğunun Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olduğunu ifade etmektedir. Ben 5 aydır suçumu anlamadım, suçum nedir bilmiyorum. Bana 8 müdürlük bağlı. Ben bu birimlerin tamamının uzmanı olamam. Her şube müdürlüğü kendi mevzuatını, bütçesini uygular ve tüm sorumluluklar kendilerine aittir. Ben de zamanında şube müdürlükleri yaptım ve tüm sorumluluklar bendeydi. Üstüme hiçbir zaman sorulmadı. Ben hiçbir denetleme görevinde bulunmadım, imza ve parafım yoktur. Dolayısıyla konuyla ilgili hiçbir illiyet bağım olmadığı ortadadır. Tahliyemi ve sonrasında da beraatimi talep ediyorum.”
Tutuklu sanıklardan Bolu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sırrı Köstereli ise “Yangınla ilgili denetimleri Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmaktadır. Bizim açımızdan herhangi bir kusur görmüyorum ben yangın konusunda. Yangın uzmanı eksikliğiyle ilgili bana bildirim yapılmadı. Ben valiye bağlı çalışırım. Böyle bir ihtiyaç olsaydı valiyle konuşulurdu. Ama bu yönde bir talep gelmedi” dedi.
"İtfaiye eri eksiklikleri tespit etti"
Otelin muhasebe personeli tutuklu sanık Cemal Özer, yiyecek ve içecek bölümünün tedariği konusunda görevli olduğunu, gelen faturaları işlediğini söyledi.
İtfaiyeden denetime geldiklerinde muhasebe müdürü tutuklu sanık Kadir Özdemir'in talimatıyla itfaiye eri tutuksuz sanık İrfan Acar'a refakat ettiğini anlatan Özer, "Acar, koridorların mevzuata uygun olmadığını, davlumbazda sensör ve acil çıkış kapısı bulunmadığını, acil çıkış yönlendirmelerinin ışıklarının yanmadığını söyledi." diye konuştu.
Özer, Acar'ın hazırladığı formun rapor haline geleceğini ve "Bizim müdürler sizin müdürlerle konuşacak" dediğini aktararak, "Aldığım notları şirketin genel müdürü tutuklu sanık Emir Aras'a götürdük, eksiklikleri anlattık. Emir bey baktı, inceledi ve 'Tamam ben Kadir Özdemir'le görüşürüm.' dedi. Hatta biz odadan çıkarken 'Başımıza iş çıkarttınız.' diye kızdı. O gün aynı zamanda bakanlığın müfettişlerinin de denetimi olduğu için yangın denetimine ben refakat ettim. Daha sonra muhasebe işlerime devam ettim, sonraki süreçten bilgim yok." ifadelerini kullandı.
Yangında 10'uncu katta olduğunu belirten Özer, "Koku ve seslere uyandım, yanımda muhasebe müdür yardımcısı tutuksuz sanık Mehmet Salun vardı, onu uyandırdım. Kapıyı açtık fakat dumandan çıkamadık. Camdan itfaiye ekiplerince kurtarıldım. Yangın esnasında alarm duyulmadı. Yangın eğitim verilmedi, tatbikatı yapılmadı." dedi.
Bu arada mahkeme başkanı, "olası kastla öldürme" ile "olası kastla kasten yaralama" suçundan yargılanan sanık Özer'e, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan ek savunma hakkı verdi.
Muhasebe müdüründen "hesaplar boşaltıldı mı" sorusuna "bilgim yok" savunması
Şirketin muhasebe müdürü tutuklu sanık Kadir Özdemir de savunmasında vefat edenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek, olaydan dolayı üzgün olduğunu söyledi.
Özdemir, Gazelle Otel'in muhasebe müdürü olduğunu, sezonda 2-3 gün Grand Kartal Otel'e çıktığını, oradaki işleyişin otel sahibi tutuklu sanık Halit Ergül ve şirketin genel müdürü tutuklu sanık Emir Aras'ın ilerlettiğini savundu.
Sezon başında otelin altındaki kafenin kiraya verildiğini duyduğunu, Mudurnu Enerji Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yetkilisi tutuksuz sanık İsmail Karagöz'ün kendisini arayarak itfaiye raporu alınması gerektiğini söylediğini aktaran Özdemir, şöyle devam etti:
"Bolu Belediyesine giderek müracaat ettim. Kafenin ismi yabancı diye otelin ismini verdim. Kontrol sonrası Emir bey beni aradı, 'Bu eksiklikleri yapamayız, zaten iş yeri açma ve çalışma ruhsatımız var. Belge otelle ilgili değil kafeyle ilgili.' dedi. Belediyeye başvurarak iptal dilekçesi verdim. Dilekçeyi Emir bey vermemizi söyledi. Tutuklu sanık Gazelle Otel Genel Müdürü Ahmet Demir'i aradım ve Emir beyin belgenin iptal edilmesini istediğini söyledim. Sonra Ahmet bey beni aradı, belgenin iptal edileceğini, tekrar kontrol edileceğini söyledi. Daha sonra Bolu Belediyesine giderek tekrar müracaat yaptım, kafeyi kontrol etmişler."
Özdemir, mahkeme başkanının yangın eğitimi ve tatbikatla ilgili sorusuna, "Yangın eğitimi verilmedi, tatbikat yapıldığını bilmiyorum, tahminen yapılmamıştır." cevabını verdi.
Müşteki avukatının, "Yangından sonra şirket hesabından para gönderilmiş, hesaplar boşaltılmış, araç satışları yapılmış, bilginiz var mı?" sorusuna karşı Özdemir, bilgisinin olmadığını iddia etti.
Özdemir, bir müşteki avukatının, "Savcılıktaki ifadenizde Cemal Özer'in sizi aradığını ve Emir Aras'ın tespit edilen eksiklikleri yaptıramayacağını, belgenin iptal edilmesini istediğini söylediğine dair ifadeniz var. Cemal Özer sizi aradı mı?" sorusunu, "Savcılıkta yazım hatası ya da yanlışlığı olabilir. Ben Cemal Özer'le görüşmedim. Şu anki ifadelerim geçerlidir." şeklinde cevapladı.
Sanığın çapraz sorgusuna duruşmaya verilen aranın ardından devam edilecek.
Öte yandan, duruşmaya ara verildiği esnada bazı müştekiler sanıklara tepki gösterdi.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.