DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan: PKK her an kongrenin toplandığını duyurabilir
DEM Parti “Öcalan’dan birkaç gün içinde açıklama gelmesini, önümüzdeki hafta da silahsızlanmaya ilişkin bir gelişme yaşanmasını bekliyoruz”
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan “süreç”te yeni bir aşamaya geçildiğini, önümüzdeki hafta içinde PKK’nin kongre kararlarına uygun bir tarihi adımın atılacağını ifade etti. Doğan, yeri ve zamanına dair tam bilgilerinin olmadığını ancak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde olmasının planlandığını söyledi.
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, partisinin devam eden Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına ilişkin genel merkezde basın toplantısı düzenledi. Doğan, daha önce Mezopotamya Ajansı’nda da yer alan PKK’den bir grubun törenle silah bırakacağına yönelik beklentilere dair konuştu.
Doğan “süreç”te yeni bir aşamaya geçildiğini, önümüzdeki hafta içinde PKK’nin kongre kararlarına uygun bir tarihi adımın atılacağını ifade etti. Doğan, yeri ve zamanına dair tam bilgilerinin olmadığını ancak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde olmasının planlandığını söyledi. Devamında ise şunları söyledi:
Erbil mi Süleymaniye mi şu anda netleşmiş değil. Ama fark etmez hangi şehir değil. Önemli olan böyle tarihsel bir ana yaklaşmamız. Önemli olan bu süreçte artık yapılması gerekenlerin tüm taraflar açısından yapılması ve bunun çatışmasızlık halinin kalıcı bir hale getirilmesi. Yine savaşın son bulması, silahların tümden devre dışı bırakılması için gereken neyse artık onun yapılması. Şimdi Sayın Öcalan’dan da birkaç gün içinde bu konuya dair bir açıklama gelmesini bekliyoruz.
Doğan, mesajın görüntülü olup olmayacağına dair ellerinde bir bilgi olmadığını ancak görüntülü olmasını temenni etiklerini de söyledi. Ayşegül Doğan, toplumun da böylesi bir beklenti içinde olduğunu ve sürece katkı da sunacağını kaydetti.
“Demokratik siyaset, siyaset hakkı suç değildir”
Bu karar soyut temelsiz AİHM kararlarını ve siyasetçilerin savunmalarını hiçe sayıyor. Hukuka aykırı delilleri tartışmıyor ve o siyasi zihniyetin sürdürüldüğünü göstermeye devam ediyor. Bunun değişmesi gerekiyor, içinden geçtiğimiz iklimde bunun değişmesine ihtiyacımız olduğunu yaptığımız açıklamalarda da söyledik. Bu iklimi destekleyecek gelişmelere ihtiyacımız var. Buralardan başlayabiliriz. Bunlar tek başına Kürt meselesini çözmez tabii ki. Türkiye’nin demokrasi sorununu çözmez elbette ama önemli başlangıçlar bunlar ve bu tür başlangıçlar toplumda farklı duygular yaratabilir. Bu duygular bizi daha kolay ortaklaştırabilir. Demokratik siyaset, siyaset hakkı suç değildir. Yazmak, konuşmak, mitinglere katılmak, gösterilere katılmak, demokratik protesto hakkını kullanmak, kürsülerde, alanda ve meydanlarda konuşmalar yapmak, hiçbiri suç değildir.
“Komisyonun esasta taşıyabileceği ve bundan sonraki süreçle ilgili karakteristik özelliklere ilişkin birtakım mutabakatlar var”
Bizim aylardır gündemimizde olan konuyla ilgili biz buradan ilk komisyon talebine ilişkin açıklamamızı yapmamızın üzerinden bugüne yaklaşık 6 ay geçti. Bu süreç için özel bir komisyon kurulması gerektiğini söylemiştik. Hem siyasi partilerde hem de toplumda komisyon fikrine ilişkin, komisyonun kurulmasına ilişkin, komisyonun önemine ilişkin, komisyonun esasta taşıyabileceği ve bundan sonraki süreçle ilgili karakteristik özelliklere ilişkin birtakım mutabakatlar var. Temelde şöyle bir mutabakat var: Komisyon kurulmalı. Bu çok önemli bir şey, biz DEM Parti olarak bunu çok büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konudaki taslağımız hazır. Bu taslağı pazartesi günü Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a ve diğer siyasi partilerin de yapacağı gibi biz de sunacağız. Bu konuda Meclis Başkanı'nın inisiyatif almış olması ve grup başkanvekillerini toplamış olması, onların fikirlerine başvurmuş olması da çok önemli. Komisyon konusunda kendilerinin yapıcı yaklaşımlarını değerli buluyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yaptığı açıklamalar var konuya ilişkin. Tüm bunlar genel olarak bir konsensüse işaret ediyor. Bu konsensüsle ilgili detaylı bilgiler verebilecek durumda değiliz. Çünkü buna ilişkin görüşmeler devam ediyor. Dün İmralı heyetimiz, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’la bir görüşme gerçekleştirdiler.
“Sözünü ettiğimiz konu insan hayatı”
Biz bu konuda neden ciddiyetle yaklaşılması gerektiğini en başından beri ifade ediyoruz. Sözünü ettiğimiz konu insan hayatı. Biz silahların tümden devre dışı bırakılması ve bunun için gerekli tüm mekanizmaların bir an evvel geciktirilmeden oluşturulmasının, hukuki zeminin, bununla birlikte eş zamanlı oluşabilecek bir siyasi atmosferin neden önemli olduğunu hep beraber yaşayarak gördük. Daha iyisi olsun, daha sağlıklı bir şekilde ilerlesin, kalıcı hale gelsin ve sonuç alıcı olsun diye bu defa sağlam temellere, sağlam bir zemine oturtmak gerekiyor bu tartışmaları. Sağlam zeminden kastımız hukuki bir zemin. Ortamdan kastımız, demokratik bir ortamda insanların fikirlerini özgürce ifade edebilmelerinden bahsediyoruz. Komisyonun yasayla kurulması elbette bizim için önemli ancak bu da bir mutabakatı gerektirir. Dolayısıyla usul ve esaslara ilişkin tartışmaların siyasi partiler arasında bundan sonraki görüşmelerde de süreceğini belirtmek isteriz. Silahların bırakılmasının asıl muhatabı, silahı elinde bulunduranlar. Silah DEM Parti’nin elinde değil. Ancak silahların bırakılması ve demokratik siyaset alanının genişlemesi DEM Parti’nin taleplerinden biri."
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.