Üç ülke Filistin Devleti'ni resmen tanıdı
İspanya Gazze Åžeridi ve Batı Åžeria da dahil, baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bir Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını duyurdu. BaÅŸbakan Sanchez, tüm taraflarca kabul edilmediÄŸi sürece 1967 sınırlarındaki deÄŸiÅŸiklikleri kabul etmeyeceklerini açıkladı. Norveç de dün gece yarısı yürürlüÄŸe giren kararnameyle Filistin Devleti'ni resmi olarak tanıdı. Bu iki ülkenin ardından en son İrlanda da resmi olarak Filistin Devleti'ni tanıdığını açıkladı. Öte yandan Danimarka parlamentosu ise Filistin Devleti'ni tanımaya yönelik tasarıyı reddetti.
İrlanda ve Norveç de önceki hafta ortaklaÅŸa açıkladıkları kararı resmileÅŸtirerek İspanya'yı takip ettiler.
Dublin'de İrlanda Parlamentosu'nun bulunduÄŸu Leinster House'un önünde Filistin bayrağı göndere çekildi.
İrlanda BaÅŸbakanı Simon Harris, Bakanlar Kurulu'nun kararı resmen onaylamak üzere toplanmasından önce yaptığı kısa açıklamada, "Bu, çok önemli bir an ve bence dünyaya, kimilerinin ne yazık ki bombalayarak unutturmaya çalıştığı bir dönemde iki devletli çözüm umudunu ve hedefini canlı tutmaya katkı saÄŸlamak için ülke olarak atabileceÄŸiniz pratik adımlar olduÄŸuna dair bir mesaj gönderiyor." diye konuÅŸtu.
Norveç DışiÅŸleri Bakanı Espen Barth Eide de yaptığı açıklamada "Norveç, 30 yılı aÅŸkın bir süredir Filistin devletinin en güçlü savunucularından biri olmuÅŸtur. Norveç'in Filistin'i resmen bir devlet olarak tanıdığı bugün, Norveç-Filistin arasındaki iliÅŸkilerde bir dönüm noktasıdır." ifadelerine yer verdi.
Bakan Eide, 26 Mayıs'ta Brüksel'de ülkesinin Filistin devletini tanıdığını gösteren belgeleri Filistin BaÅŸbakanı Muhammed Mustafa'ya teslim etmiÅŸti.
İsrail'in Refah saldırıları sürerken Filistinliler açlıkla da savaşıyor: 'Yiyecek bir ÅŸeyimiz yok'
İspanya BaÅŸbakanı Sanchez, Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, Filistin Devleti'nin tanınmasının "uygulanabilir" olması gerektiÄŸinin altını çizerek, "Gazze ve Batı Åžeria aynı Filistin yönetimi altında, aralarında bir koridor ile birleÅŸmeli ve DoÄŸu Kudüs baÅŸkenti olmalıdır. Filistin ulusal yönetimi altında birleÅŸmelidir." demiÅŸti.
Filistin'i, BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in üçte ikisinden fazlasına denk gelen 140 civarında ülke tanıyor olsa da Batılı büyük güçlerden hiçbiri ÅŸu ana kadar bunu yapmadı.
ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya, bağımsız Filistin Devleti'ni resmen tanımıyor.
Ancak analistlere göre üç Avrupa ülkesinin tanıyan ülkeler kervanına katılması, dünya kamuoyunda bir "zafer" anlamına geliyor.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.