TCG Kınalıada korveti yurda döndü
Türk Deniz Kuvvetlerinin görünürlüğünü artırmak, milli platformları tanıtmak ve liman ziyareti icra edilecek ülkelerle ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla 8 Nisan'da uğurlanan TCG Kınalıada, 4 ay 16 günlük seyrinin ardından geldiği Foça Deniz Üs Komutanlığı'ndaki Leventler Limanı'nda törenle karşılandı.
Korvetin limana aborda olması sırasında limandaki diğer gemiler silistrelerle selamlama yaptı. Korvetteki 140 personel de tören alanına inerek komutanları selamladı.
Korvetin komutanı Deniz Yarbay Serkan Doğan, Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Koray Vural'a görevin başarıyla tamamlandığına ilişkin rapor verdi.
İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşma yapan Tuğamiral Vural, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Zafer, 'Zafer Benimdir' diyebilenindir. Başarı ise 'başaracağım' diye başlayarak sonunda 'başardım' diyebilenindir." sözünün bilinciyle hareket ettiklerini söyledi.
“Deniz kuvvetleri dış politikanın en önemli araçlarından biri durumundadır”
Vural, TCG Kınalıada’nın 4,5 aylık yolculuğu boyunca icra edilen faaliyetler hakkında bilgi verdiği konuşmasında, şunları söyledi:
“Türk Deniz Kuvvetleri dünya barışına katkıda bulunmak ve Türkiye’nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini korumak maksadıyla, dünya denizlerinde önemli görevler icra etmektedir. Harp durumunda yurdu savunmakla görevli olan Deniz Kuvvetleri, barış döneminde bir harp meydana gelmemesi için caydırıcılık sağlamakta, ayrıca en az bunun kadar önemli diplomasiye destek faaliyetleri icra etmektedir. Bu itibarla Deniz Kuvvetleri dış politikanın en önemli araçlarından biri durumundadır. Bu açıdan Türk denizcileri Barbaros’un ‘Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur’ özdeyişinin bilinciyle, denizlerde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Zafer ‘zafer benimdir’ diyebilenindir. Başarı ise ‘başaracağım’ diye başlayarak sonunda ‘başardım’ diyebilenindir’ düsturunun uygulayıcısı konumundadır.
“Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı Funagora kayalıkları bölgesinde deniz anma töreni icra edilmişti”
TCG Kınalıada’nın icra etmiş olduğu bu görevin tarihi önemine değinmek istiyorum. Osmanlı İmparatorluğu’nun Japonya ile ikili ilişkileri geliştirmek maksadıyla 14 Temmuz 1889 tarihinde Ertuğrul Fırkateyni, İstanbul’dan hareket etmiştir. Gemi, Osmanlı donanma tarihinin en uzun seyirlerinden birine çıkmış, büyük fedakârlıklarla Japonya’ya ulaşmış ancak çıkan fırtına sebebiyle 16 Eylül 1890 tarihinde Kushimoto/Japonya’da kayalıklara sürüklenerek batmıştır. Türkiye ve Japonya arasındaki ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümü, Ertuğrul Fırkateyni kazasının anma programları ve CTF-151 görevine destek faaliyetleri TCG Kınalıada tarafından başarıyla icra edilmiştir. ‘Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya Seyri’nin 134. Yıl Dönümü’ kapsamında; Japonya’nın Kushimoto şehrinde yer alan Ertuğrul şehitliğinde, Japonya prensesi Akiko’nun da katılımıyla kara anma töreni ve Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı Funagora kayalıkları bölgesinde deniz anma töreni icra edilmiştir. Japonya’ya intikal öncesinde Güney Kore Busan liman ziyareti kapsamında; Kore savaşına katılan kahraman Türk tugayının aziz şehitlerinin huzurla yattığı Birleşmiş Milletler Anıt Mezarlığı'ndaki Türk Şehitliği’nde icra edilmiş ve şehitliğe 81 ilden vatan toprağı bırakılmıştır.
“Liman ziyaretleri süresince toplam 3 bin 51 kişi gemiyi ziyaret etmiştir”
TCG Kınalıada 8 nisan-21 ağustos 2024 tarihleri arasında 19 ülkede 23 liman ziyareti icra etmiştir. Ziyaret edilen tüm ülkelerde; devlet bakanı, genelkurmay başkanı, kuvvet komutanı, vali ve birlik komutanları seviyesindeki makamlara nezaket ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca tüm ülkelerde icra edilen resepsiyonlara 1 prenses, 1 cumhurbaşkanı, 1 başbakan, 1 başbakan yardımcısı, 19 devlet bakanı, 5 genelkurmay başkanı, 15 kuvvet komutanı, 194 büyükelçi, 23 konsolos, 148 askeri ataşe ile çeşitli diplomatik ve askeri temsilciler olmak üzere toplam 2.006 davetli katılım sağlamıştır. Resepsiyonlara iştirak eden üst düzey sivil ve askeri makam sahipleri ile gemiyi ziyaret eden tersane, savunma sanayi ve gemi temin proje ekip temsilcilerine milli imkânlarla inşa edilen TCG Kınalıada gezdirilerek Türk savunma sanayinin ulaştığı yüksek imkân ve kabiliyetlere ilişkin tanıtımlar yapılmıştır. Yapılan liman ziyaretleri süresince toplam 3 bin 51 kişi gemiyi ziyaret etmiştir. TCG Kınalıada görev süresince; çok geniş bir coğrafyada sancak/varlık göstermiş, ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmuş, bu ülkelerle aramızda mevcut olan gönül bağını kuvvetlendirmiş, liman ziyareti yapılan ülkelerin deniz kuvvetleri/sahil güvenlik unsurlarıyla çeşitli eğitimler icra etmiştir. aynı zamanda Aden Körfezi, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde deniz haydutluğu ile mücadale eden birleşik görev kuvveti CTF-151’e direkt destek görevi icra edilmiştir.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.