Sokak hayvanları yasa teklifi: Görüşmeler kavgalı başladı
Sokak hayvanlarıyla ilgili yasa değişikliği teklifinin TBMM'deki komisyon görüşmeleri gergin başladı. Çok sayıda hayvan hakları savunucusunun toplantıya alınmaması muhalefetle iktidar arasında tartışma yarattı.
Sağlıklı sokak köpeklerine de “ötanazi” yapılmasının yani öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifinin TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri Çarşamba günü gergin başladı. Tartışmalar Perşembe sabah saatlerine kadar sürdü.
Komisyonda, sabaha kadar süren 18 saatlik görüşme maratonunda teklifin ilk üç maddesi kabul edildi. Teklifin görüşmeleri Pazartesi günü saat 14.00’e ertelendi.
Komisyon Başkanı AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci’nin neredeyse hiç ara vermeden yaklaşık 18 saat görüşmeleri devam ettirmesi muhalefet parti milletvekillerinin tepkisine neden oldu.
Sağlıksız koşullarda çalıştıklarını belirten muhalefet vekilleri masalara vurarak Başkan Kirişci’yi protesto etti.
Gündemdeki yoğun yasa teklifleri nedeniyle muhalefet, teklifin gelecek yasama yılına kalabileceği görüşündeydi.
Teklifi Meclis'e sunan Adalet ve Kalkınma Partisi'nden (AKP) ise bu konuda bir açıklama yapılmadı.
Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik öngören 17 maddelik yasa teklifi, hayvanseverlerle, sokak köpeklerinden kaçarken yakınlarını kaybenleri veya yaralananları karşı karşıya getirdi.
Hayvanseverler teklifi Meclis önünde protesto etti.
TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeler saat 14:00’te başladı.
Komisyon salonunun küçük olması nedeniyle, havyan hakları savunucusu platformların temsilcileri salona giremedi.
Bazı milletvekilleri ve gazeteciler de ayakta kaldı.
Muhalefet milletvekilleri, ortamın sağlıksız, salonun yetersiz olduğunu belirterek, daha büyük salona geçilmesini talep etti.
Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi bu talebi reddedince gerilim arttı ve tartışma çıktı.
'Tasarıya karşı direneceğiz'
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) milletvekili Keziban Konukcu da gösterilere katılanlar arasında yer aldı. Mevcut kanundaki uygulamaların yerine getirilmediğini dile getiren Konukcu, "Yasayla belirlenmiş olan hayvanları koruyan uygulamalar yapılmadı. Tam tersine bu zamana kadar baştan savma bir yaklaşımla hayvanların durumları göz ardı edildi," ifadelerini kullandı.
Meclis'te DEM Parti'nin İstanbul milletvekili olarak yer alan Konukcu, yasanın komisyondan geçmesi halinde teklife karşı diğer muhalefet temsilcileri ile görüştüklerini belirtti.
"Yasa umarım komisyondan geçmez. Eğer geçip Meclis Genel Kurulu'na gelirse, tasarıya karşı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve DEM Parti olarak bizler direneceğiz. Süreci uzatmak için bazı yöntemler var bunları uygulayacağız. 'Yeterli sayı yoktur' diyoruz ya da erken bitirmek için uzlaşma talepleri oluyor kabul etmiyoruz kesinlikle. Bütün yöntemlerin hepsini kullanacağız."
CHP Genel Başkanı Özgür Özel çarşamba günü yaptığı açıklamada, yasa teklifine karşı çıkarak, kanunda yapılacak değişiklikle belediyelere ötenazi yöntemini kullanma yetkisi verildiğini hatırlattı.
"Bu kanun teklifi, 2028 yılına kadar barınak yapma yükümlülüğünü erteliyor. Bu şu demek: ‘Para yok. Sorumluluk sizde. Yetki sizde. Hayvanlar sokakta. Katledin onları.’ CHP’li belediyeler elbet bunu yapmayacak. Ama bunu yapacak birçok belediye başkanı çıkacak."
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.