Serbest Bölgeler, yeni yol haritasını çizmek için Antalya'da toplandı
Ticaret Bakanlığı ve Türkiye’deki 19 serbest bölgenin üyeliÄŸi ile kurulan SEBKİDER ortaklığında, serbest bölgelerin önümüzdeki dönemde Türkiye'nin ekonomisindeki rolünü ve stratejik vizyonunu belirlemek için, Antalya’da düzenlenen “Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Serbest Bölgeler Çalıştayı” düzenlendi.
16-18 Åžubat tarihleri arasında Megasaray Westbeach Antalya Oteli’nde düzenlenen çalıştayın açılışına Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu ve Serbest Bölgeler Genel Müdürü Emel EmirlioÄŸlu, SEBKİDER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yusuf Kılınç, bürokratlar ve 19 serbest bölgenin yöneticileri katıldı.
Çalıştayın açılışında konuÅŸan SEBKİDER Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yusuf Kılınç, 2023 yılında yaklaşık 31 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi ve 13 milyar dolara yaklaÅŸan ihracatı ile serbest bölgelerin Türkiye’nin üretim, istihdam ve katma deÄŸeri yüksek ihracat üsleri haline geldiÄŸini belirterek, “İller bazında bir sıralamaya dahil edilmiÅŸ olsaydı İzmir’den sonra 5. sırada serbest bölgelerimiz gelecekti. 97 bin kiÅŸinin çalıştığı serbest bölgelerimiz 2023 yılında 5.8 milyon nüfuslu Ankara’dan daha fazla ihracat gerçekleÅŸtirdi. Türkiye’de sadece 24 il yıllık 1 milyar doların üzerinde ihracat yapabilmiÅŸken, bu yıl 5 serbest bölgemiz ihracatını 1 milyar doların üzerine çıkardı” diye konuÅŸtu.
Kılınç, serbest bölgelerin bu seviyenin çok daha üzerinde bir potansiyele sahip olduÄŸunu vurgulayarak, ÅŸunları söyledi: “Bölgelerimizin, Türkiye'nin ikinci yüzyılında da ekonomik büyümenin ve dış ticaretin önemli bir itici gücü olarak misyonunu sürdürmesi için daha fazla kamu özel sektör iÅŸ birliÄŸinde, ortak akılla deÄŸiÅŸen dünyaya ayak uyduracak, yatırımcıların beklentilerini karşılayacak ve hatta aÅŸacak nitelikte çözümlere ihtiyacı olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. “
Kılınç: Fırsatlar ve Tehditler Belirlenecek
Bu çalıştayın amacının da serbest bölgelerin tüm hizmetlerini çok daha ileri seviyelere taşıyacak stratejileri, vizyonu, projeleri ve bize rehber olacak yol haritasını belirlemek olduÄŸunu vurgulayan Yusuf Kılınç, “Çalıştayda serbest bölgelerin güçlü ve iyileÅŸtirmeye açık yönleri, fırsatlar ve tehditlerin yer aldığı SWOT analiz raporunu ortaya çıkaracağız. Bu rapor oluÅŸtuktan sonra Ticaret Bakanlığı ve SEBKİDER arasında kurulacak çalışma grupları ile önceliklendirilmiÅŸ konular ele alınacak ve hızlı aksiyon planları oluÅŸturulacaktır” dedi.
OluÅŸturulacak ortak çalışma gruplarının serbest bölgelerdeki mevcut durumu deÄŸerlendirerek ihtiyaçları belirleyeceÄŸini ve stratejik politika önerileri geliÅŸtireceÄŸini aktaran SEBKİDER BaÅŸkanı, “Bu gruplar, serbest bölgelerin altyapısının geliÅŸtirilmesi, iÅŸ yapma ortamının iyileÅŸtirilmesi, yatırım teÅŸviklerinin artırılması, dış ticaretin kolaylaÅŸtırılması ve insan kaynaklarının geliÅŸtirilmesi gibi konularda daha verimli politikaların geliÅŸtirilmesi için çözüm odaklı yaklaşımlar sunacaklardır. Ortak çalışma gruplarının oluÅŸturulmasıyla, Ticaret Bakanlığı ve SEBKİDER arasında güçlü bir sinerji ve iÅŸ birliÄŸi saÄŸlanacak, bu sayede serbest bölgelerin daha etkin bir ÅŸekilde geliÅŸtirilmesi için gerekli adımlar atılacaktır. Bu süreçte, serbest bölgelerde faaliyet gösteren iÅŸletmelerin ve yatırımcıların görüÅŸleri de dikkate alınacak ve ortak bir vizyon doÄŸrultusunda hareket edilecektir” diye konuÅŸtu.
Avcı: “Daha Güçlü Serbest Bölgeler için SEBKİDER’in Statüsü Güçlendirilmeli”
SEBKİDER Yüksek İstiÅŸare Kurulu Üyesi Ali Avcı da konuÅŸmasında, dünyada serbest bölgelerde önemli geliÅŸmeler olduÄŸunu, Türkiye’nin bu geliÅŸmelerin dışında kalamayacağını belirterek, “Türkiye’nin sürdürülebilir geleceÄŸi açısından içinde bulunduÄŸumuz bu kritik dönemde, sürdürülebilirlik ve çevresel faktörleri de gelecek stratejilerimizin merkezine alarak, ülkemizdeki serbest bölgeleri Avrupa YeÅŸil Mutabakatı ÅŸartlarına hazırlamamız gerekiyor. Öncelikle, enerji verimliliÄŸini artırmak için altyapı ve tesislerin modernizasyonu gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapılması ve enerji tüketiminin optimize edilmesi, karbon ayak izini azaltmada önemli adımlar olacaktır” dedi.
Avcı, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ve Avrupa YeÅŸil Mutabakatı hedeflerine ulaÅŸmasında uluslararası ve ulusal ortaklarla iÅŸ birliÄŸi yaparak deneyim ve kaynak paylaşımını arttırması gerektiÄŸine iÅŸaret ederek, bu konuda en güçlü rolü üstlenebilecek STK olarak SEBKİDER’in daha güçlü statüye kavuÅŸturulması gerektiÄŸini savundu.
Åžahin: “Alman Yatırımları İçin Türkiye BiçilmiÅŸ Kaftan”
Organizasyonun ev sahipliÄŸini üstlenen Avrupa Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi A.Åž. Yönetim Kurulu BaÅŸkanı ve SEBKİDER Yüksek İstiÅŸare Kurulu Üyesi Kemal Åžahin ise, Alman sanayicilerin daha uygun üretim yerleri aradığını belirterek, “Sanayinin önemli bir kısmı Almanya dışına yatırım yapmayı düÅŸünüyor. DoÄŸusunda savaÅŸ var gidemiyor. Çin’e de gitmiyor. Polonya da doldu. Hatta Amerika da dış yatırımlar için Çin dışında güvenli ülkeler arıyor. Bu durum Türkiye için büyük bir fırsat” diye konuÅŸtu.
Almanya temsilcisi olarak Yönetim Kurulunda bulunduÄŸu DEİK Türk Alman İş Konseyi toplantılarında bu ülkeden Türkiye’ye yatırım çekmek için projeler geliÅŸtirdiklerini vurgulayan Åžahin, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü: “Ülkemiz yeniden Almanya’dan ve Avrupa’dan çok boyutlu yatırımları çekebilir. Bu yatırımlar için Türkiye biçilmiÅŸ kaftan. Bölgelerimizi biraz daha verimli, ÅŸeffaf ve güvenilir hale getirirsek dış yatırımlar için çok cazip oluruz. Bu fırsatları iyi deÄŸerlendirirsek ülkemize gelen doÄŸrudan yabancı yatırımları iki katına çıkarabiliriz. Bu noktada serbest bölgelerimizin çoÄŸalması ve geniÅŸlemesi lazım. Bunun için serbest bölgelerin kuralları net olmalı ve sık deÄŸiÅŸmemelidir.”
EmirlioÄŸlu: “Yatırımcıların Talebini Karşılamak Üzere Yeni Serbest Bölgeler Kuruduk ve Bazı Serbest Bölgelerimizin Arazisini GeniÅŸlettik”
Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürü Emel EmirlioÄŸlu, 7,5 milyar dolarlık yatırım miktarına eriÅŸen serbest bölgelerin artan taleple, 545’i yabancı yatırımcı olmak üzere 2.108 firmaya ev sahipliÄŸi yaptığını vurgulayarak, “Küresel ekonomik konjonktürün uluslararası yatırım ortamı açısından taşıdığı belirsizlikler göz önünde bulundurulduÄŸunda, serbest bölgelerde firma ve yabancı firma sayısında devamlı ve anlamlı artışlar kaydedilmesinin önemi daha iyi anlaşılmaktadır.” dedi.
Yatırımcıların artan taleplerinin karşılanması amacıyla yakın dönemde kurulan ve arazisi geniÅŸletilen serbest bölgelere deÄŸinerek sözlerini ÅŸöyle sürdürdü: “İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan 2,3 milyon metrekare büyüklüÄŸündeki arazi üzerine kurulan Batı Anadolu Serbest Bölgesi, 2023 yılında faaliyete geçerek yatırımcı kabulüne baÅŸladı. 2022 yılında İzmir’in Menemen ilçesinde 1,5 milyon metrekare, 2023 yılında Ordu ili Ünye ilçesinde 147.442 metrekare, Samsun Tekkeköy’de 644.125 metrekare büyüklüÄŸünde yeni serbest bölgeler ilan edildi. Ege Serbest Bölgesinin 2016 ve 2023 yıllarında iki kez, Antalya ve Bursa serbest bölgelerinin 2018 yılında, Kocaeli Serbest Bölgesinin 2022 yılında sınırlarını geniÅŸletilerek yatırımcıların kullanımına yeni araziler tahsis edilmiÅŸtir.”
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.