Portekiz'de halk sandık başına gitti
Portekiz'de yaklaşık 10,8 milyon seçmenin kayıtlı olduğu erken genel seçim için oy kullanma işlemi başladı.
Son olarak 10 Mart 2024'te sandığa giden Portekiz, Bulgaristan'ın ardından son 10 yılda en fazla genel seçime giden ikinci Avrupa Birliği (AB) ülkesi olarak dikkati çekiyor.
Meclisteki 230 milletvekilinin belirleneceği seçime 19 siyasi parti katılırken, en fazla milletvekili Lizbon (48) ve Porto (40) kentlerinden çıkacak.
Hiçbir siyasi partinin tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde etmesini öngörmeyen anket sonuçlarına göre, son bir yıldır azınlık hükümetiyle iktidarda olan sağ görüşlü "Demokratik İttifak"ın (AD) ana muhalefetteki sol görüşlü Sosyalist Parti'nin (PS) önünde az bir farkla seçimleri kazanması bekleniyor.
Portekizlerin çözüm bekleyen öncelikli sorunları, diğer AB ülkelerine oranla düşük asgari ücret ve emekli maaşları, konut krizi ve sağlık başta olmak üzere kamusal hizmetlerdeki eksikliklerin yarattığı sosyal zorluklar olarak sıralanıyor.
Yasaya göre 18 yaşını dolduran her Portekizli seçimlerde oy kullanabiliyor ve 1,5 milyonu yurt dışında olmak üzere toplam 10,8 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor.
Erken genel seçim için oy kullanma i şlemi yerel saatle 08.00'da (TSİ 10.00) başlarken, sandıklar saat 19.00'da (TSİ 21.00) kapanarak, oy sayımına geçilecek.
HİÇBİR PARTİNİN TEK BAŞINA İKTİDAR OLMASI BEKLENMİYOR
Seçime katılan hiçbir partinin tek başına iktidar olması beklenmiyor. Anketlere göre Demokratik İttifak'ın (AD) oyların yüzde 32'sini alarak seçimi birinci sırada tamamlaması bekleniyor. Sosyalist Parti'nin (PS) oyların yüzde 26'sını, aşırı sağcı Chega Partisi'nin ise oyların yüzde 18'ini alacağı tahmin ediliyor. Seçime katılım oranı yerel saatle 15.00 itibarıyla yüzde 48,28 olurken, katılım oranı geçtiğimiz sene düzenlenen seçimin gerisinde kaldı. AD'nin seçim sonucunun ardından Liberal Girişim (IL) ile koalisyon kurması beklenirken, söz konusu koalisyon 230 sandalyeli mecliste çoğunluğu sağlayamayabilir. AD, Chega Partisi ile koalisyonu ise reddediyor.
MONTENEGRO'NUN AİLE ŞİRKETİ HAKKINDA İDDİALAR
Muhalefet, Montenegro'nun kurucusu olduğu ve halihazırda oğulları tarafından yönetilen danışmanlık firmasının kumarhane ve otel işletmeleri dahil olmak üzere birçok özel şirketle sözleşmeler yaptığını ve Montenegro'nun bu anlaşmalardan menfaat elde ettiğini ileri sürmüştü. Başbakan Montenegro ise aile şirketinin faaliyetlerine ilişkin olarak başbakanlık görevinden doğan bir çıkar çatışması ya da ahlaki açıdan herhangi bir kusur bulunduğu iddialarını reddetmişti. Portekiz Başbakanı Montenegro, aleyhindeki yolsuzluk iddiaları ve istifa çağrıları sonrasında ülkedeki siyasi krizin aşılabilmesi amacıyla parlamentoya güven oylaması teklifi sunmuştu ve 11 Mart'taki oylamada parlamentodan güvenoyu alamamıştı.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.