Mizah Festivali’nde ödüllü açılış
İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi’nin Kültürlerarası Sanat DerneÄŸi iÅŸ birliÄŸi ile düzenlediÄŸi 8. İzmir Uluslararası Mizah Festivali baÅŸladı. 16-24 Aralık tarihleri arasında kentin farklı noktalarında usta sanatçıları ve mizahseverleri bir araya getirecek festivalin açılışında, Aziz Nesin Mizah Ödülleri sinema-tiyatro oyuncusu ve yönetmen Cengiz Bozkurt ile mizah tarihçisi Turgut Çeviker’e verildi.
8. İzmir Uluslararası Mizah Festivali, İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi ve Kültürlerarası Sanat DerneÄŸi iÅŸ birliÄŸi ile İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenen törenle baÅŸladı. DirektörlüÄŸünü Vecdi Sayar’ın üstlendiÄŸi festivalin açılışında, Aziz Nesin, Orhan Kemal ve Can Yücel’in yazılarındaki mizah konuÅŸulurken, usta müzisyen Timur Selçuk da ÅŸarkılar ve danslarla anıldı. Mercan Selçuk Dans TopluluÄŸu, Selçuk’un diÄŸer kızı Hazal Selçuk’un seslendirdiÄŸi mizah içeren Timur Selçuk ÅŸarkılarından bir demet sundu. Müzisyen Haluk Çetin de Can Yücel ÅŸiirlerinden ÅŸarkılar seslendirdi. Festivalin açılış töreninde, Aziz Nesin Mizah Ödülleri de sahiplerini buldu. Sinema-tiyatro oyuncusu ve yönetmen Cengiz Bozkurt ile mizah tarihçisi Turgut Çeviker, ödülünü festival direktörü Vecdi Sayar’ın elinden aldı. ‘Yalçın Çetin’ sergisi ve ‘Tasarımcıların Gözünden-Aziz Nesin Kitap Kapakları’ sergisi ise katılımcıların yoÄŸun ilgisiyle karşılaÅŸtı. Usta yazar Aziz Nesin’in oÄŸlu Ali Nesin ve usta karikatürist Yalçın Çetin’in torunu Erce Çetin Özcan da festivale katılan isimler arasında yer aldı.
Mizah çok ciddi bir iÅŸtir
Törende Aziz Nesin Mizah Ödülü’nü alan usta oyuncu Cengiz Bozkurt, “Hayatımda aldığım en anlamlı ödüllerden biri oldu. Aziz Nesin bu ülkenin insanını çok iyi tanıyan, kültürel kodlarına son derece hakim, onu ince, nükteli, alaycı ve mizahi bir dille inanılmaz ÅŸekilde resmeden ve tasvir eden yazar, düÅŸünür ve ortak deÄŸerimizdi. Son zamanlarda sistematik biçimde birilerinin eserleri yok sayılmaya, unutturulmaya çalışılıyor ama Aziz Nesin ne kadar unutturulmaya, yok sayılmaya çalışılsa da kendine has üslubu ve diliyle zamanın içinden çıkıp hem çocukların hem de bizi yetiÅŸkinlerin önüne gelecek ve yaÅŸayacaktır. Mizah benim hayatımda önemli yer tutuyor. Oynadığım filmlerin, oyunların büyük bölümü mizahi ögeler içeriyor. Bu anlamlı ödülü hayatın ince bir espriden ibaret olduÄŸunu anlatmaya çalışan tüm mizahçılar adına alıyorum. Mizah çok ciddi bir iÅŸtir” açıklamasını yaptı.
“Karikatürcüler en zor dönemlerini yaşıyor”
Aziz Nesin Mizah Ödülü’nü alan bir diÄŸer usta isim Turgut Çeviker ise mizah yaptıkları için hapse giren karikatüristleri hatırlatarak “Bu ödülü Tanzimat Dönemi’nden bugüne modern teknoloji ile mizahi çalışmalarını kamuya ileten karikatürcülere, mizah yazarlarına, acı çeken insanlara ithaf ediyorum” dedi. Günümüzde karikatür sanatını deÄŸerlendiren Çeviker, “Abdülhamid döneminde karikatür, Osmanlı Türkiye’sinde en zor günlerini yaÅŸamıştır. Bugünkü güçlük ondan farklı deÄŸil. Karikatürden korkuyorlar. Çekiniyorlar. Modern bir çaÄŸ mizahsız kendini doÄŸuramaz. Mizah anlayışı olmayan bir ÅŸey, olmamış bir bedene benzer. Bugün karikatürcüler en zor dönemlerini yaşıyor” sözlerine yer verdi.
Yalçın Çetin’in 100. doÄŸum yılında ‘Yalçın Çetin’ sergisi
Festivalin kapsamında Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açılan sergiler, mizahseverleri mizah yolculuÄŸuna çıkardı. Türkiye’nin modern karikatürünün öncülerinden Yalçın Çetin’in 100. doÄŸum yılı onuruna açılan ‘Yalçın Çetin’ sergisi, Schneidertempel Sanat Merkezi tarafından hazırlandı. Serginin danışmanlığını mizah tarihçisi Turgut Çeviker, küratörlüÄŸünü ise mimar ve karikatürist Sevda Deniz Anıl üstlendi. Yalçın Çetin’in karikatürist torunu Erce Çetin Özcan ve küratör Sevda Deniz Anıl, Yalçın Çetin’in çizgilerini yeni nesillere aktarmak amacıyla sergi çalışmasını gerçekleÅŸtirdiklerini ifade etti.
‘Tasarımcıların Gözünden-Aziz Nesin Kitap Kapakları’ sergisi
Festivalde açılan bir diÄŸer sergi ise Nesin Vakfı iÅŸ birliÄŸi ile Aziz Nesin ArÅŸivi’nden derlenen ‘Tasarımcıların Gözünden-Aziz Nesin Kitap Kapakları’ sergisi oldu. Sergide, 1955 yılından günümüze kadar usta yazar Aziz Nesin’in kitap kapakları yer aldı. Festivale katılarak sergiyi gezen Aziz Nesin’in oÄŸlu Ali Nesin, “Sergide Türk grafik sanatının ne kadar usta olduÄŸunu bir kez daha gördüm. Babamın doÄŸum günü geliyor. Çok yaÅŸasın, yaşıyor da. Aziz Nesin eserleri zamanın ve coÄŸrafyanın ötesindeydi, unutulmadı” diye konuÅŸtu. Nesin, günümüzde gençlerinin Aziz Nesin’i tanıdığını, çocukların ve gençlerin daha çok kitap okuduÄŸunu söyledi. Nesin, kitap festivallerinde gençlerin ve çocukların yoÄŸun ilgisi ile karşılaÅŸtıklarını belirtti.
“Bu iÅŸi inatla devam ettireceÄŸiz”
Festivalin açılış töreninde konuÅŸan Vecdi Sayar da festivalin önemine deÄŸinerek “Bu iÅŸi inatla devam ettireceÄŸiz. Gençler belki sadece telefonlar meÅŸgul oluyor. Bu tür etkinlikleri takip ihtiyacı hissetmiyor. Yalçın Çetin’i duyduklarından kuÅŸkuluyum. Kaç Aziz Nesin kitabı okudular acaba, kaç Can Yücel ÅŸiiri okudular? Bu eksikliÄŸi hissetmiyorlarsa eminim bir genç gelip bir arkadaÅŸ gurubunda bunun bir eksiklik olduÄŸunu hatırlatacaktır. Bu bir inat ve devamlılık iÅŸidir. Kamunun sahiplenmesi gereken bir eÄŸitim sürecidir. Bazı festivaller vardır ki sadece eÄŸlence deÄŸil, gençlerin yetiÅŸmesini teÅŸvik için yapılır. Bu amaçla yola çıktık. Yol boyunca yol arkadaÅŸlarımızın sayısı artıyor. Bugün burada olan herkesin buna gönüldaÅŸ olduÄŸunu düÅŸünüyorum. İzmirli sanatseverlerden bu tür etkinliklere destek olmalarını bekliyorum” ifadelerini kullandı.
Ustaların mizahı panellerde anlatılacak
Festival programında paneller de yer alacak. 17 Aralık saat 18.00’de Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde ‘Türk Modern Karikatüründe Bir Usta: Yalçın Çetin’ paneli, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi Karikatür Müzesi’nde gerçekleÅŸtirilecek. Panelde, Yalçın Çetin sergisinin danışmanı Turgut Çeviker, küratör Sevda Deniz Anıl ve Yalçın Çetin’in torunu Erce Çetin Özkan konuÅŸacak. 19 Aralık saat 18.00’de Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde ‘Orhan Kemal’in yapıtlarında Mizah’ panelinde yazarın oÄŸlu Işık ÖÄŸütçü ve yazarlar Banu Tozluyurt ile Ömer TürkeÅŸ konuÅŸmacı olacak. Paneli yazar ve gazeteci Mazlum Vesek yönetecek. 20 Aralık saat 18.00’de Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde olacak ‘DoÄŸum Gününde Aziz Nesin’i Anıyoruz’ panelinin konuÅŸmacıları da yazarlar Ahmet Önel, Hidayet KarakuÅŸ, TuÄŸrul Keskin, Bekir Yurdakul olacak. 21 Aralık saat 17.00’de Karşıyaka Belediyesi Hikmet ÅžimÅŸek Kültür Merkezi’nde Namık Kuyumcu ve Semih Çelenk ile gazeteci, yazar, fotoÄŸraf sanatçısı Lütfü DaÄŸtaÅŸ’ın konuÅŸmacı olarak yer alacağı ‘Can Yücel’in Åžiirinde Mizah’ panelini, ÅŸairin kızı Güzel Yücel yönetecek. 23 Aralık Ahmet PiriÅŸtina Kent ArÅŸivi ve Müzesi’nde mizah yazarı ve karikatürist Cihan Demirci ise ‘GÜM’e giden Yıllar’ baÅŸlıklı söyleÅŸide GÜM adlı mizah dergisinde Aziz Nesin, Sadık Åžendil, Ümit YaÅŸar OÄŸuzcan, Altan Erbulak, SavaÅŸ Dinçel’le anılarını anlatacak.
Tiyatro oyunları sahnelenecek
Festival programında ayrıca 24 Aralık’ta saat 20.00’de İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde İzmir Åžehir Tiyatroları’nın yeni oyunu, Ferhan Åžensoy’un ‘Çok Tuhaf SoruÅŸturma’ oyununun seyircili genel provası yapılacak. Festival kapsamında, Çek Cumhuriyeti’nin canlandırma ustası Jiri Trinka’nın baÅŸyapıtı ‘Spalicek’, Fransa’dan çocuklar için bir canlandırma filmi ‘Sirocco ve Rüzgarlar Krallığı’, İtalyan usta Matteo Garrone’nin ‘Pinokyo’su, Tolga Örnek’in Aziz Nesin uyarlaması ‘Mucize Aynalar’ gösterilecek.
Bu yılın afiÅŸi ödüllü karikatüristten
Festivalin proje ortakları arasında Karşıyaka Belediyesi, Konak Belediyesi, Nesin Vakfı, Schneidertempel Sanat Merkezi, İzmir İtalya KonsolosluÄŸu, Çek Cumhuriyeti İstanbul KonsolosluÄŸu yer alıyor. 2023 Aziz Nesin Mizah Ödülü’nü alan Arnavut asıllı İtalyan karikatürist Agim Sulaj’ın karikatürü ise bu yılın afiÅŸi olarak belirlendi.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.