Minecan hemşire "domuz gribi"nden hayatını kaybetti
Amasya'da hemşire Minecan Tek, soğuk algınlığı şikayetiyle tedavi gördüğü görev yaptığı hastanede "domuz gribi" nedeniyle 32 yaşında hayatını kaybetti. Minecan hemşirenin cenazesi, mesai arkadaşları tarafından memleketi Iğdır'a uğurlandı.
Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 4 yıldır görev yapan genç personelinin vefat haberini, "Hastanemiz koroner yoğun bakım servisinde görev yapan Hemşire Minecan Tek, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle vefat etmiştir. Kıymetli çalışma arkadaşımıza Allah'tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve tüm sağlık camiamıza başsağlığı dileriz" notuyla paylaştı.
Minecan Tek, 6 Şubat günü soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Tedavisinin ardından evinde dinlenen hemşire Tek, 9 Şubat günü solunum güçlüğü şikayetiyle yeniden hastaneye geldi. Yapılan ilk müdahalenin ardından domuz gribinden şüphelenilen Tek, kalp yetmezliğinin oluşmasıyla yoğun bakım servisine alındıktan sonra durumu ağırlaşarak bu sabah hayatını kaybetti.
Grip Salgını ve Artan Vakalar
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, ülkede grip salgınının halen devam ettiğini ve en çok H1N1 (domuz gribi) vakalarına rastlandığını belirtti. Özlü, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olan kişilerde virüsün daha ağır seyrettiğini vurguladı.
"Şu anda grip salgını devam ediyor ve en çok da H1N1’e rastlıyoruz. Önceden sağlıklı bireylerde bile ağır seyreden vakalar görüyoruz. Özellikle yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda hastaneye yatış gerektiren durumlar yaşanıyor. Acil başvurular ciddi oranda arttı. Hastalar kalp yetmezliği, KOAH alevlenmeleri, astım atağı gibi şikâyetlerle hastanelere başvuruyor. Hastalık, böbrek yetmezliği veya şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıklarda da alevlenmelere yol açabiliyor."
H1N1’in belirtileri arasında yüksek ateş, üşüme, titreme, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürük bulunuyor.
Ölümcül Sonuçlara Yol Açabiliyor
Özlü, virüsün bulaşma yollarına dikkat çekerek, Covid-19 sonrası edinilen hijyen alışkanlıklarının bu dönemde de büyük önem taşıdığını belirtti:
“Yoğun kalabalık ortamlarda ve havalandırması kötü yerlerde uzun süre kalmamak lazım. Hasta kişilerle teması en aza indirmek, el hijyenine dikkat etmek önemli. Kronik hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi zayıf kişiler daha da dikkat etmeli. Hasta olan kişilerin de topluma karışmaması veya maske takmaları gerekiyor.”
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.