Maliye mobilya sektöründeki kayıt dışı faaliyetleri radarına aldı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mobilya sektöründeki kayıt dışı faaliyetleri hedef alarak kapsamlı bir denetim gerçekleştirdi. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen bu denetimlerde, üretimin yoğun olduğu 29 ilde bir ay boyunca toplam 17 bin 258 mükellef denetlendi. Yapılan incelemelerde, yaklaşık 53 milyon lira değerinde suistimal cezası kesildi.
Denetim süreci, mobilya imalatçıları ve sektöre katkıda bulunan diğer alanları kapsayacak şekilde genişletildi. İstanbul’daki MODOKO ve MASKO ile Ankara’daki Siteler gibi büyük üretim merkezlerinde gerçekleştirilen denetimlerde, mobilya üretim zincirinin tüm aşamaları ele alındı. Ağaç ve orman ürünleri toptan satışı, ham mobilya imalatı, boya ve vernik gibi fason işler, hırdavatçılar, kumaş ve sünger satıcıları, avize ve cam aksesuar satanlar gibi birçok sektör denetim kapsamına alındı.
Denetimlerde, kayıt dışı faaliyetler, işletmeye ait olmayan POS cihazlarının kullanımı, IBAN aracılığıyla yapılan tahsilatlarda belge düzenlenmemesi, başkasına ait banka hesapları üzerinden tahsilat yapılması gibi konular kontrol edildi. Ayrıca, işletmelerde belge düzenine uyum, doğru KDV oranı uygulanması, kayıt dışı işçi çalıştırılması ve iş yeri kira bedelinin banka aracılığıyla ödenip ödenmediği gibi hususlar da incelendi.
Sonuç olarak, 42,3 milyon lira hasılatın kayıt dışı bırakıldığı tespit edildi. Ayrıca, 61 mükellef ile KDV oranlarının uygulanmasına ilişkin uyumsuzluklar bulundu. 4 bin 727 mükellefin başkasına ait IBAN'ları kullanarak tahsilat yaptığı ve 61 mükellefin işletmeye ait olmayan POS cihazları kullandığı belirlendi. Denetimlerde, 463 iş yerinin mükellefiyet kaydı olmadan çalıştığı ve 52 işçinin kayıt dışı çalıştığı saptandı; bu durum Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirildi. Ayrıca, iş yerlerinin giriş çıkışlarında sevkiyat yapan araçların belge düzenine uyup uymadığı da kontrol edildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu denetimlerin amacının kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına almak olduğunu belirtti. Şimşek, "Çalışmalar, tüm mükellefler kayıt altına alınıncaya kadar devam edecek," dedi. Denetimlerin her sektörde artarak süreceğini vurgulayan Şimşek, "Kayıt dışı olan ve az vergi ödeyen mükellefleri denetlemeye devam edeceğiz. Vergide adalet ve etkinlik hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
Ankara'da da Siteler gibi yerler başta olmak üzere, üretimin yoğun olduğu 29 kentte faaliyette bulunan mükelleflere denetim gerçekleştirildi.
Mobilyanın ham maddeden mamul aşamasına gelin
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.