İhmaller zincirinde iki genel müdür gözaltına alındı
İzmir'de 2 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi elektrik faciası soruÅŸturmasında İZSU'nun Genel Müdürü Gürkan ErdoÄŸan ile iki üst düzey bürokrat gözaltına alındı.
İzmir'de 2 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi elektrik kaçağı faciasıyla ilgili, İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi'ne baÄŸlı olan İZSU'nun Genel Müdürü Gürkan ErdoÄŸan, İZSU Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi ve Gediz Elektrik ÅŸirketinden 4 yöneticinin gözaltına alındığı bildirildi.
BİLİRKİŞİ RAPORU: İHMALLER VAR
Olaya dair bilirkiÅŸi heyeti raporunu açıkladı. Raporda Gdz Elektrik ve İZSU'nun ihmallerinin etkili olduÄŸu belirtildi.
BilirkiÅŸi incelemesine iliÅŸkin teknik detayların yer aldığı raporda, olay yerini kapsayan Gdz Elektrik'e ait alçak gerilim devrelerinin yalıtım dirençlerinin ölçüldüÄŸü, F ve M besleme devrelerinin birer faz kablosundaki kaçakların yaÅŸanılan olayın açık nedeni olabileceÄŸi ifade edildi.
Kazı çalışması sonucu M besleme devresine ait tek damarlı kablolardan birisinin yaÄŸmur tahliye mazgal kapağı altında sıkışmış ve yalıtımının zedelenmiÅŸ durumda olduÄŸunun görüldüÄŸü belirtilen raporda, F besleme devresine ait arızalı faz iletkenine ise olay yerinde rastlanmadığı kaydedildi.
Raporda, "Mazgal kapağı bitiÅŸiÄŸinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapaÄŸa doÄŸru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiÅŸ olması, İZSU uygulamalarının sonucudur. Bu durumun, kazanın asli nedenlerinden biri olduÄŸu kanaatindeyiz. Kabloların 36-45 santimetre aralığındaki derinliÄŸe gömülmüÅŸ olması, kazanın yaÅŸanmış olmasının asli nedenlerinden bir diÄŸeri olarak Gediz AÅž'nin uygulamaları sonucu olduÄŸu kanaatindeyiz. Sonuç olarak her iki kurumun ihmalleri olduÄŸu kanaatine varılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
YEREL KOŞULLAR DİKKATE ALINMAMIŞ
Raporda, ölüm olayının yaÅŸandığı bölgede İZSU'nun çalışması öncesi de sorunlar yaÅŸandığına iliÅŸkin tanık ve ÅŸüpheli ifadelerinin bulunduÄŸuna iÅŸaret edildi. Raporda ÅŸunlar belirtildi; "Olaylar zincirinin 4 Ocak 2024'teki İZSU çalışmasından önce baÅŸlamış olması 2015 yılında devreye alınan bu kabloların sorunlarının yalnızca İZSU çalışması ile ilgili olmadığına iÅŸaret etmektedir. 5-6 yıl önce yaya kaldırımı altındaki onarımı yapılan yanık kablo arızaları da dikkate alındığında bölgenin denize olan yakınlığı, su taÅŸkınlarına müsaitliÄŸi gibi yerel koÅŸulların yeterince dikkate alınmadığı, arızaların kök nedenlerinin analiz edilmeyip bir an önce arızayı gidererek iÅŸi sonlandırma alışkanlığı gibi olumsuz uygulamaların olayda etken olabileceÄŸi deÄŸerlendirilmiÅŸtir.”
FAZ-TOPRAK ARIZASINDA ETKİLİ OLAN UNSURLAR
Raporun sonuç bölümünde ölümlere neden olan faz-toprak arızasının yaÅŸanmasında etkili olan unsurlar ise ÅŸöyle sıralandı:
"Gdz Elektrik tarafından, 2015 senesinde yapılan altyapı çalışmaları esnasında kabloların, asgari 60-80 santimetre derinliÄŸe gömülmüÅŸ olmaması; İZSU ekiplerinin, yaÄŸmur suyu tahliye mazgalı ve drenaj borusu ile ilgili iÅŸler sırasında elektrik kablolarını yüzeye daha da yakınlaÅŸtırmaları, İZSU ekipleri ile Gdz Elektrik arasında altyapı çalışmalarında yeterli koordinasyonun olmaması, birbirlerini denetleyemedikleri gibi hatalı durumları düzeltme konusunda iÅŸbirliÄŸi yapamamaları olayın yaÅŸanmasında etkili olmuÅŸtur."
Raporda, ayrıca elektrik tesisatı boyunca meydana gelebilecek yalıtım hataları sonucu can kayıplarının önlenmesi için en önemli koruma önlemi olan RCD (Artık Akım Koruma Cihazı) ve RCM (Artık Akım İzleme Cihazı) sistemlerinin dağıtım ÅŸebekelerinde kullanımı için TEDAÅž'ın uygulama yönetmeliÄŸinde düzenleme yapılması gerektiÄŸi de belirtildi.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.