Güney Kore Devlet Başkanı Yoon'dan yeni açıklama!
Güney Kore'de 3 Aralık'taki baÅŸarısız sıkıyönetim ilanının ardından sular durulmuyor. Ortalık daha da karışacak. Sıkıyönetim ilanından bu yana ikinci kez televizyondan halka hitap eden Güney Kore Devlet BaÅŸkanı Yoon Suk Yeol, sıkıyönetim ilanının "idari eylem" olduÄŸunu savunarak, azledilmesi ve yargılanması halinde buna karşı koyacağını bildirdi.
Güney Kore Devlet BaÅŸkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık'taki baÅŸarısız sıkıyönetim ilanının "idari eylem" olduÄŸunu savunarak, azledilmesi ve yargılanması halinde buna karşı koyacağını bildirdi.
Devlet BaÅŸkanı Yoon, sıkıyönetim ilanından bu yana ikinci kez televizyondan halka hitap etti.
Yoon, sıkıyönetim ilanının "idari bir eylem" olduÄŸunu, bu yüzden ayaklanma giriÅŸimi olarak deÄŸerlendirilemeyeceÄŸini ve soruÅŸturma konusu yapılamayacağını savundu.
"BU, YÜKSEK DÜZEYDE HESAPLANMIÅž BİR SİYASİ HÜKÜMDÜR"
Muhalefetin hükümeti felç etmesine karşın ülkeyi korumak ve devlet iÅŸlerini normalleÅŸtirmek için devlet baÅŸkanı olarak sıkıyönetim ilan etme yetkisini kullandığını ifade eden Yoon, "Bu, yüksek düzeyde hesaplanmış bir siyasi hükümdür." dedi.
"SONUNA KADAR SAVAÅžACAÄžIM"
Devlet BaÅŸkanı Yoon, sıkıyönetim ilanı nedeniyle azledilmesi ve yargılanması halinde buna karşı koyacağını belirterek, "Ülkenin hükümetini felç eden, devletin anayasal düzenini akamete uÄŸratan güçlerin ve suç gruplarının Kore Cumhuriyeti'nin geleceÄŸini tehdit etmesini önlemek için sonuna kadar savaÅŸacağım." ifadesini kullandı.
Güney Kore ajansı Yonhap'ın haberine göre, soruÅŸturmayı yürüten polis yetkilileri, acil gözaltı kararıyla tutulan polis amirlerinin tutuklanması için mahkemeye baÅŸvuracaklarını belirtti.
Söz konusu emniyet müdürleri, 3 Aralık'taki baÅŸarısız sıkıyönetim ilanı sırasında Ulusal Meclis'in polis kordonuna alınması talimatını vererek, karar için oylama yapacak milletvekillerinin Meclise girmelerini engellemeye çalışmakla suçlanıyor.
Ülkede acil durum tutuklama hükümleri uyarınca polisin ÅŸüphelileri gözaltına almak ve sorgulamak için 48 saati bulunuyor.
SIKIYÖNETİM İLANI
Yoon, 3 Aralık gecesi televizyon kanalında yaptığı konuÅŸmada, "muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı" gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiÅŸ ancak parlamentonun yaptığı oylamada kararı kaldırması ve bunun Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.
Yoon, muhalefeti "hükümetin iÅŸlevini yerine getirmesini engellemekle" suçlayarak, sıkıyönetimin "Kuzey Kore yanlısı güçleri ortadan kaldırmayı ve anayasal özgürlük düzenini korumayı amaçladığını" savunmuÅŸtu.
Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara toplantı talimatı verip teyakkuzda olunması çaÄŸrısı yapmıştı. Öte yandan, "sıkıyönetim birlikleri" olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclise girdiÄŸi bildirilmiÅŸti.
Ulusal Mecliste yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılmasına iliÅŸkin verilen önerge, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmiÅŸti. Ulusal Meclis BaÅŸkanlığı Ofisi, sıkıyönetimin, yapılan oylamanın ardından "hükümsüz" hale geldiÄŸini açıklamıştı.
Bunun üzerine Bakanlar Kurulu'nu toplayan Yoon, kabinenin onayıyla sıkıyönetimi sona erdirdiÄŸini duyurmuÅŸtu.
Seul Yüksek Savcılığının "vatana ihanet", "silahlı kalkışmaya teÅŸebbüs" ve "görevi kötüye kullanma" ÅŸüphesiyle yürütülen soruÅŸturmada Yoon "ÅŸüpheli" olarak tanımlanırken, kendisine yurt dışı seyahat yasağı getirilmiÅŸti.
Güney Kore Ulusal Meclisi, 10 Aralık'ta sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet BaÅŸkanı Yoon dahil 8 kiÅŸinin "derhal gözaltına alınmasını" içeren karar tasarısını kabul etmiÅŸti.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.