Filistin'i tanıması dünyanın gündeminde
İspanya, Norveç ve İrlanda'nın resmi süreci tamamlamasıyla Filistin devletini tanıyan ülke sayısı 146'ya yükselecek. Filistin'i tanımayan ülkeler arasında ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa bulunurken, Washington yönetimi veto hakkıyla Filistin'in BM'ye tam üyeliğini engelliyor.
İspanya, Norveç ve İrlanda'nın 1967 sınırlarında Filistin devletinin bağımsızlığını tanıması dünyanın gündemine girdi.
Siyonist İsrail işgali ve baskısı nedeniyle bağımsız Filistin devletinin kurulması uzun ve sancılı bir süreç oldu.
Osmanlı İmparatorluğu'nun 400 yıl boyunca hüküm sürdüğü tarihi Filistin toprakları Aralık 1917'de İngiliz işgaline girdi.
Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan İngiltere imzalı "Balfour Deklarasyonu"nun ardından başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok bölgesinden Yahudiler tarihi Filistin topraklarına göç etmeye başladı.
Birleşmiş Milletler (BM), 29 Kasım 1947'deki kararıyla tarihi Filistin topraklarının bölünmesine ilişkin tasarıyı kabul etti.
Bu karar doğrultusunda tarihi Filistin topraklarının yüzde 55'inin kurulacak Siyonist İsrail güçlerine, yüzde 45'inin ise Filistin'e bırakılması öngörülüyordu.
Katil İsrail'in 14 Mayıs 1948'de sözde "bağımsızlığını" ilan etmesinin ardından
İsrail-Arap savaşı başladı.
Bu savaşın ardından işgalci İsrail, başta Kudüs olmak üzere BM kararının dışında yer alan toprakları işgal etti.
Bu işgalin ardından tarihi Filistin topraklarının yüzde 68'i Siyonist İsrail tarafından gasp edildi.

Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.