Çocuk doktoru bulmak zorlaşıyor
Tıpta Uzmanlık EÄŸitimi GiriÅŸ Sınavı (TUS) 1. dönem yerleÅŸtirme sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre çocuk baÅŸta olmak üzere kadın doÄŸum ve cerrahi gibi bölümler çok tercih edilmedi. Hekimler ‘‘Önümüzdeki yıllarda ne ameliyat edecek cerrah ne çocuÄŸumuza bakacak hekim bulacağız’’ dedi.
TUS sonuçlarında çocuk hastalıkları ve saÄŸlığı bölümü kadrolarının büyük bölümünün boÅŸ kaldığı, bunu çocuk cerrahisi, genel cerrahi, acil tıp, kadın doÄŸum, iç hastalıkları, kalp ve damar cerrahisi gibi gibi bölümlerin izlediÄŸi görüldü. Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrah, ortopedi, fizyoloji, psikiyatri, göz hastalıkları, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, deri ve zührevi hastalıklar gibi branÅŸlar ise yüksek puanlarla kadrolarını büyük oranda kapattı.
Tabip odaları ve hekimler, özellikle iÅŸ yükü, nöbet fazlalığı, ekonomik ve özlük haklarının yetersizliÄŸi, ÅŸiddet, malpraktis (hatalı tıbbi uygulama) dava gibi durumların tercihleri etkilediÄŸini belirterek “Özellikle pediatri ve cerrahide kan kaybı sürüyor. Bu durum kamu hastanelerinde ciddi sorunlara yol açacak” dedi.
2023 yılında TUS 2. dönem sonuçlarında çocuk cerrahisinde yüzde 62, pediatride yüzde 60, beyin cerrahisinde yüzde 41, acil tıpta ise yüzde 34, dahiliye kadrolarının yüzde 33’ü boÅŸ kalmıştı. 2024 TUS 1. dönemde de benzer bir tablo ortaya çıktı. Bazı hastanelerde özellikle çocuk saÄŸlığı ve hastalıkları bölümlerinde açılan kadrolar hiç dolmadı. Pediatri alanında yaÅŸanan bu tablo endiÅŸeleri de beraberinde getirdi.
TABLO CİDDİ BOYUTTA
Türk Pediatri Kurumu BaÅŸkanı Prof. Dr. Haluk ÇokuÄŸraÅŸ, “Son bir kaç TUS’ta benzer tablo yaÅŸanıyor. Maalesef pediatride ciddi bir kan kaybı var” dedi. Bu durumun pek çok nedeni olduÄŸunu söyleyen ÇokuÄŸraÅŸ, “Uzun yıllardan gelen mecburi hizmetten tutun da ağır nöbetleri sayabiliriz. Çocuk saÄŸlığı ve hastalıkları bölümü aslında çok zevkli bir branÅŸtır ama nöbetleri ağır geçiyor, hekimlere yönelik ÅŸiddetin boyutu artıyor. Bir de malpraktis davaları var, bu bizim çok canımızı yakıyor. Birkaç tane hekim arkadaşımız var ki çok ağır tazminatlara mahkûm oldular. Normalde yaÅŸama ÅŸansı olmayan 600-700 gramlık bebekleri yaÅŸatıyoruz ama bu çocuklarda birtakım hasarlar kalabiliyor. Bu nedenle hekimlere ciddi davalar açılıyor. Bu durum tercihleri etkiliyor. Ayrıca insanların daha kolay diyebileceÄŸim, nöbetleri daha hafif olan, risk alınmayan cildiye gibi branÅŸlara yöneliyorlar” diye konuÅŸtu.
“TIP FAKÜLTELERİ ASİSTANSIZ KALABİLİR”
Bu durumun tıp fakültelerinin asistansız bırakabileceÄŸini vurguyan ÇokuÄŸraÅŸ, ÅŸöyle devam etti:
“Anadolu’daki çok köklü tıp fakülteleri maalesef asistansız kalabilir. Elazığ’daki Fırat Tıp Fakültesi’nden tutun da Trabzon, Kırıkkale hatta Edirne’de asistan yok, kapanma noktasına geliyor. Tercih eden asistanların sayısı da son derece az. Oralara gittiklerinde de 2-3 kiÅŸilik iÅŸ yapmak zorunda kalıyorlar, bu da tercihleri ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Yapılması yapılması gereken SaÄŸlık Bakanlığı’nın, tabip odalarının, her türlü önyargıdan uzak ÅŸekilde bu iÅŸi çözmeye çalışmalı. Kocaman hastaneler açmak ile bu iÅŸ çözülmüyor. Bu ÅŸekilde devam ederse birkaç yıla da kalmayacak, kamu hastanelerinde ciddi sorunlar yaÅŸanacak, var olan hekimler de istifa edecek. Böyle giderse gerçekten çocuk hekimi bulmak gittikçe zorlaÅŸacak ve çocuk hekimliÄŸinin ilgili yan dallarında da hekim bulamayacağız. Çocuk yeni doÄŸan, yoÄŸun bakım, hematoloji, onkoloji, nefroloji gibi oralarda da uzman bulamayacağız. Ciddi bir sorun ile karşı karşıyayız.”
BAZI YERLER HÄ°Ç TERCİH EDİLMEDİ
Bazı hastanelerde açılan çocuk saÄŸlığı, genel cerrahi, acil tıp, dahiliye, kadın hastalıkları ve doÄŸum gibi kadrolar ya hiç tercih edilmedi ya da çok az kiÅŸi tercih edildi.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.