AYM, Can Atalay için verdiği hak ihlali kararını hangi gerekçelere dayandırdı
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay’ın ikinci başvurusu üzerine verdiği hak ihlali kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Gerekçeli kararda, AYM’nin ilk ihlal kararı doğrultusunda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yeniden yargılama kararının gereğini yerine getirmeyip dosyayı Yargıtay 3. Dairesi’ne göndererek, Can Atalay’ın “keyfi olarak özgürlüğünden yoksun bırakıldığı” belirtildi.
AYM’nin hak ihlali kararlarının yasama, yürütme ve yargı organları açısından bağlayıcılığına vurgu yapılan gerekçede, Yargıtay 3. Dairesi’nin AYM kararına uymayarak,“ Türk hukukunda bulunmayan bir karar verdiği” ifade edildi.
AYM, Can Atalay’ın başvurusu üzerine verdiği hak ihlali kararının gerekçesiyle ilgili önce basın açıklaması yaptı, ardından da gerekçeli karar Resmi Gazete’de yayımlandı.
Gerekçede; AYM’nin hak ihlali kararlarının yargı, yürütme ve yasama organları açısından bağlayıcılığının anayasa, yasalar ve Yargıtay’ın önceki kararlarından örneklerle anlatıldı.
CAN ATALAY’A TAHLİYE KARARI ÇIKMADI
Anayasa Mahkemesi'nin kararında, ilgili mahkeme olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi gösterilmiş olmasına rağmen, yine dosyanın Yargıtay’a gönderilmesine karar verildi. Kovuşturma aşamasının ilk derece mahkemesi safahatinde başvurucu Şerafettin Can Atalay'ın milletvekili olarak bulunmadığı, genel hükümlerine göre yargılamanın yapılarak neticelendirildiği belirtildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararında, “Söz konusu düzenlemeler dikkate alındığında, Anayasa Mahkemesi'nce verilen bireysel başvuruya konu ihlal kararı Mahkememizin kararına ilişkin olmayıp, Yargıtay ilgili Ceza Dairesi'nce verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğu, dosyanın ilgili Daire önünde bulunduğu sırada başvurucunun milletvekili seçildiği ve bireysel başvuruya konu ihlalin bu Dairenin kararından kaynaklandığı, ayrıca bireysel başvuru yapıldıktan sonra ilgili Ceza Dairesince dosyanın esastan incelendiği ve karara bağlandığı, bu sebeple oluşan yeni hukuki durum karşısında Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce yeni bir değerlendirme yapılarak bireysel başvuruya ilişkin karar verildiği, bu karara karşı yeniden Anayasa Mahkemesi'ne bireyselbaşvuru yolu kullanmak suretiyle başvuru yapıldığı, Anayasa Mahkemesi'nce yapılan değerlendirme neticesinde ilgili başvuruya konu kararın Mahkememize yeniden gönderildiği” ifadeleri yer aldı.
Belirtilen başvuruya konu yeni değerlendirmelerin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin vermiş olduğu karara dair olduğu belirtilerek, karara ilişkin oluşan yeni hukuki duruma karşı Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce yeni bir değerlendirme yapılmasının zorunlu olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin 21 Aralık 2023 tarihli kararının, Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından değerlendirilmesi için dosyanın Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderilmek üzere Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine oy birliği ile karar verdi.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.