2024 Nobel Barış Ödülü, Atom Bombası Saldırılarından Kurtulanların Japon Kuruluşu Olan Nihon Hidankyo’ya Verildi
Norveç Nobel Komitesi, 2024 Nobel Barış Ödülü’nün ÅŸu kuruluÅŸa verilmesine karar verdi…
Norveç Nobel Komitesi, 2024 Nobel Barış Ödülü’nü “nükleer silahlardan arınmış bir dünya elde etme çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiÄŸini tanık ifadeleriyle gösterdiÄŸi” için Japon kuruluÅŸ Nihon Hidankyo’ya verme kararı aldı…
Nobel Komitesi tarafından yapılan açıklamada, “Hibakusha örgütünün, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için gösterdikleri çabalar ve nükleer silahların yıkıcı gücüne ÅŸahit olarak yaÅŸadıklarını aktarmaları sebebiyle ödülü hakkettiler" ifadelerine yer verildi.
KuruluÅŸun, "nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaÅŸma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiÄŸini tanıklıklarıyla ortaya koydukları" için ödüle layık görüldüÄŸü aktarıldı.
Açıklamada, "Bir gün hibakuÅŸa artık aramızda olmayacak ve tarihe tanıklık etmeyecek. Ancak güçlü bir anma kültürü ve sürekli baÄŸlılıkla, Japonya'daki yeni nesiller tanıkların deneyimini ve mesajını ileriye taşıyor. Dünya çapında insanlara ilham veriyor ve onları eÄŸitiyorlar." ifadeleri kullanıldı.
KuruluÅŸ, ülkesi Japonya'da ulusal düzeyde "Japonya Atom ve Hidrojen Bombası Kurbanları DerneÄŸi Konseyi" (Nihon Hidankyo) ismiyle faaliyet gösteriyor.
HiroÅŸima ve Nagazaki'ye AÄŸustos 1945'te atılan atom bombalarından 11 yıl sonra, 1956'da kurulan kuruluÅŸun merkezi, baÅŸkent Tokyo'nun Åžiba Daimon bölgesinde yer alıyor.
KuruluÅŸ, Japonya'da, bombalardan saÄŸ kurtulanlar tarafından ülke genelinde birçok eyalette oluÅŸturulan ulusal düzeyde "atom bombası maÄŸdurları örgütü" olarak tanınıyor.
68 yıldır nükleer silahların kaldırılması için hem ülke içinde hem denizi aşırı çaÄŸrıda bulunan kuruluÅŸ, "artık hibakuÅŸa olmasın" perspektifiyle kampanya yürütmeyi sürdürüyor.
Ülkede "ÅŸadan houjin" (anonim dernek) statüsünde faaliyet gösteren kuruluÅŸ, bomba maÄŸdurlarının uÄŸradığı zararın araÅŸtırılması ve maÄŸdurlara yönelik yasal tazminat süreçlerini takip ediyor.
Eylem, sergi, konferans, danışmanlık, çevrim içi müze
SaÄŸ kurtulanlara danışmanlık hizmeti veren kuruluÅŸ, "nükleer silahsızlanma" amacıyla BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) dahil hükümetler düzeyinde eylem talebinde bulunuyor.
Bünyesinde bulunan "Japonya Hidankyo Danışma Merkezi" bombadan saÄŸ kurtulan ve ülke genelinde farklı eyaletlerde yaÅŸayan hibakuÅŸalara, danışma hizmeti sunuyor.
Bomba gerçeklerinin anlatılmasının yurt içi ve yurt dışında yaygınlaÅŸtırılmasını hedefleyen kuruluÅŸ, nükleer silahların imhası ve bu silahların ortadan kaldırılmasına iliÅŸkin uluslararası konferanslar tertip ediyor.
"NükleersizleÅŸmeyi" kapsayan yasaların yürürlüÄŸe girmesi ve anlaÅŸmaların imzalanmasına yönelik propaganda yürüten kuruluÅŸun, faaliyetlerini tanıttığı "Hidankyo Åžimbun" isminde aylık bülteni bulunuyor.
"Atom Bombası ve İnsanlık" baÅŸlığıyla çevrim içi ortamda "Halen dünyada", "O gün o saat", "Acı ve öfke", "SavaÅŸ ve yaÅŸa" baÅŸlıklı internet galerileri, HiroÅŸima ve Nagazaki'de o dönem yaÅŸanan acıları gösteriyor.
Bomba atılması sonrası Japon ÅŸehirlerinde çocuklar, kadınlar ve yaÅŸlılar dahil toplumun farklı kesimlerinin yaÅŸadığı acılar, arÅŸiv fotoÄŸraflarıyla internet ortamında dünyaya açılıyor.
KuruluÅŸ, TPNW müzakerelerinde yaklaşık 3 milyon imza toplamıştı
SoÄŸuk SavaÅŸ dönemi BM'de "silahsızlanma" temalı kurullara heyetler gönderen kuruluÅŸ, BM dahil dünyanın birçok bölgesinde bombalara iliÅŸkin fotoÄŸraf sergileri düzenledi.
Atom bombalarının 60. yıl dönümü olan 2005'teki Nobel Barış Ödülü töreninde, kuruluÅŸun "nükleer silahların ortadan kaldırılması için uzun yıllardır çalıştığı" vurgulanmıştı.
Nükleer silahların geliÅŸtirilmesini ve bulundurulmasını hukuken yasaklayan Nükleer Silahların Yasaklanması AntlaÅŸması'nı (TPNW) müzakerelerinde, kuruluÅŸ ilk aÅŸamada yaklaşık 3 milyon imza toplamıştı.
Tüm ülkeleri TPNW'ye katılmaya davet eden "HibakuÅŸa Uluslararası İmzası" yaklaşık 13,7 milyon imzayla BM'ye sunulmuÅŸtu.
KuruluÅŸ temsilcileri, dünya genelinde "nükleer silahların kaldırılması" temalı birçok ülkede düzenlenen konferanslara katılıyor.
YaÅŸlılık nedeniyle "yönetici halefleri" bulunamıyor
Kuruluş, son yıllarda Kovid-19 etkisi ve hibakuşaların yaşlanması nedeniyle atom bombası deneyimini aktaran etkinlikleri iptal etmek veya azaltmak zorunda kaldı.
1945'te atılan bombaların üzerinden geçen yaklaşık 80 yılın gölgesi ise "Nihon Hidankyo" üzerinde hissediliyor. KuruluÅŸun Japonya geneli bazı eyaletlerinde, yaÅŸlılık nedeniyle "yönetici halefleri" bulunamıyor.
Dolayısıyla bazı eyaletlerde kapatılma riski taşıyan kuruluÅŸ, yakın vadede birçok eyalette ÅŸube kapatma riskiyle karşı karşıya.
"Gerçekten yalan gibi görünüyor"
KuruluÅŸ BaÅŸkanı Tomoyuki Minomaki, HiroÅŸima Belediye Binasında izlediÄŸi ödül töreni sonrası sevinç gözyaÅŸlarına boÄŸuldu.
Ulusal basına konuÅŸan Tomoyuki, ÅŸaÅŸkınlık içerisinde olduklarını belirterek "Gerçekten yalan gibi görünüyor. SaÄŸlık durumlarımız iyiyken ödülü aldığımız için mutluyum." diye konuÅŸtu.
Tomoyuki, "Dünya çapındaki insanların buna dikkat etmesini ve Japon politikacıların nükleer silahların ortadan kaldırılması gerektiÄŸi sonucuna varmasını umuyorum. Tüm Japon halkı barış istiyor." dedi.
Rusya-Ukrayna krizinin oluÅŸturduÄŸu "nükleer tehditten" söz eden Tomoyuki, "BM, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya çaÄŸrısında bulunmada öncülük etmeli." ifadesini kullandı.
Gazze hassasiyeti
2024 Nobel Barış Ödülü sahibi "Nihon Hidankyo" kuruluÅŸunun EÅŸ BaÅŸkanı Mimaki ToÅŸiyuki, ödül sonrası açıklamasında, Gazze'deki çocukların durumunun, İkinci Dünya Savaşı döneminde Japonya'daki tabloyla benzediÄŸini vurguladı.
Mimaki "Gazze'de kanlar içindeki çocuklar tutuluyor. Tıpkı 80 yıl önce Japonya'da olduÄŸu gibi." dedi.
Uluslararası ödülün kazanılmasının, kuruluÅŸun tanınması ile nükleer silahların ortadan kaldırılması çabalarına büyük bir ivme kazandıracağını söyleyen Mimaki, "Dünyaya nükleer silahların ortadan kaldırılabileceÄŸini duyurmak harika bir güç olurdu. Nükleer silahlar kesinlikle ortadan kaldırılmalı." ifadelerini kullandı.
Nükleer silahların barış getirdiÄŸi fikrinin "yanılgı oluÅŸturduÄŸunu" kaydeden Mimaki, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Nükleer silahlar sayesinde dünyanın barışı koruduÄŸu söylendi ancak nükleer silahlar teröristler tarafından kullanılabilir. ÖrneÄŸin, Rusya bunları Ukrayna'ya, İsrail Gazze'ye karşı kullanırsa, iÅŸ burada bitmez. Politikacılar bunları bilmeli."
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.