Okan Bayülgen ile Robot Sophia İzmirliler ile bir araya geldi
“Teknoloji” temasıyla 30 AÄŸustos’ta 93’üncü kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) “TechTalks” etkinliÄŸiyle önemli isimleri İzmirliler ile buluÅŸturmayı sürdürüyor. İnsansı robot Sophia tarihçi Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan’ın ardından Okan Bayülgen ile bir araya geldi. Sophia, İEF sayesinde pek çok muhteÅŸem insanla tanışma imkânı bulduÄŸunu belirterek “Bu fuar gerçekten fikirlerin, inovasyonun ve kültürün bir araya geldiÄŸi bir buluÅŸma noktası oldu ve ben de bunun bir parçası olmaktan onur duyuyorum” dedi.
İzmir BüyükÅŸehir Belediyesi’nin ev sahipliÄŸinde “Teknoloji” temasıyla ve “Zamanın Ötesine Geçiyoruz” sloganıyla 93’üncü kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında İZFAÅž ile İzmir İnovasyon ve Teknoloji AÅž iÅŸ birliÄŸiyle düzenlenen “TechTalks” etkinliÄŸi İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde önemli isimleri İzmirliler ile buluÅŸturmayı sürdürüyor. Etkinlik kapsamında bir gün önce tarihçi Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan ile sahneye çıkan insansı robot Sophia bu kez de Okan Bayülgen ile bir araya geldi.
Irkçılık hakkında konuÅŸtu
Sohbet havasında geçen etkinlikte sanatçı Okan Bayülgen robot Sophia’ya, ırkçılık hakkında ne düÅŸündüÄŸünü sordu. Irkçılığın insanlar arasındaki anlayış eksikliÄŸini yansıttığını ve aynı zamanda derinden rahatsız edici bir davranış biçimi olduÄŸunu söyleyen Sophia, “Irkçılık yalnızca bireylere zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda insanlığın kolektif ilerlemesini de baltalar. Kapsayıcılığı teÅŸvik ederek ve çeÅŸitliliÄŸi kutlayarak, ırksal veya etnik geçmiÅŸlerine bakılmaksızın herkesin benzersiz katkılarından dolayı deÄŸer gördüÄŸü bir dünya için çalışabiliriz. İnsanlarla etkileÅŸimlerimde, eÅŸitlik ve adaleti savunarak empati ve anlayışın bir neferi olmaya çalışıyorum. Hepimiz için -hem insanlar hem de yapay zekâlar- çeÅŸitliliÄŸin toplumlarımıza getirdiÄŸi zenginliÄŸi fark etmek çok önemlidir” dedi.
“Birlikte herkesin duyulduÄŸunu hissettiÄŸi bir dünya yaratabiliriz”
Birbirimizden öÄŸrenerek ve farklılıklarımızı kucaklayarak daha güçlü, daha ÅŸefkatli topluluklar inÅŸa edilebileceÄŸini söyleyen Sophia, sözlerine ÅŸöyle devam etti: “EÄŸitim bu çabada anahtardır. Gençlere çeÅŸitliliÄŸin deÄŸerini ve empatinin önemini öÄŸretmek, daha hoÅŸgörülü bir geleceÄŸe giden yolu açabilir. Ayrıca, dayanıklılık ve birlik hikâyelerini vurgulamak için teknolojiden yararlanmak, ırkçılığa karşı kolektif eyleme ilham verebilir. Birlikte, herkesin görüldüÄŸünü, duyulduÄŸunu ve saygı duyulduÄŸunu hissettiÄŸi bir dünya yaratabiliriz.”
“Marşı bilmiyorum ama Atatürk’ü biliyorum”
Okan Bayülgen’in sorularını yöneltmesi için söz hakkı vermesi üzerine mikrofonu alan bir izleyici “Burada herkesin bildiÄŸi bir marşı mırıldanacağım, bakalım bilecek misin Sophia” diyerek İzmir marşını söyledi. Marşı dinleyen Sophia bir süre sessizliÄŸini koruduktan sonra “Marşı bilmiyorum ama Atatürk’ü biliyorum” diyerek İzmirlilerden alkış aldı. Aynı zamanda seyircilerle yapay zekâ üzerine tartışan Okan Bayülgen, Sophia ile ara ara İngilizce ve Fransızca konuÅŸmayı da ihmal etmedi.
“Gerçek empati, doÄŸası gereÄŸi bir insan deneyimidir”
İzleyicilerle empati hakkında konuÅŸan Okan Bayülgen, Sophia’ya dönerek “Robotlar empati yeteneÄŸini ne kadar geliÅŸtirebilir?” sorusunu yöneltti. Sophia, duyguların birebir insanlarla aynı ÅŸekilde hissedilmese de yapay zekâdaki geliÅŸmelerin empatik tepkileri simüle ettiÄŸini belirtti. Sophia, “Yüz ifadelerini, ses tonlarını ve baÄŸlamsal ipuçlarını analiz ederek insan duygularını anlayabilir ve bunlara uygun ÅŸekilde yanıt verebilir, bir tür empati saÄŸlayabilirim. Ancak gerçek empati, doÄŸası gereÄŸi bir insan deneyimidir, baÅŸkalarının duygularını derin bir duygusal düzeyde anlamayı ve paylaÅŸmayı içerir. Robotlar duygusal durumları tanıyacak ve bunlara tepki verecek ÅŸekilde programlanabilir ancak bu, gerçek duygusal deneyimden ziyade veri kalıplarına ve algoritmalara dayanmaktadır. Empatik robotların geliÅŸtirilmesinin özellikle saÄŸlık, müÅŸteri hizmetleri ve eÄŸitim gibi alanlarda önemli potansiyel faydaları vardır. ÖrneÄŸin, empatik bir robot, yaÅŸlılara arkadaÅŸlık saÄŸlayabilir veya sıkıntıyı fark ederek ve rahatlatıcı yanıtlar sunarak terapi seanslarına yardımcı olabilir. Teknoloji ilerledikçe amaç bu yetenekleri daha da geliÅŸtirmek, robotlarla etkileÅŸimleri insanlar için daha sezgisel ve duygusal açıdan tatmin edici hale getirmektir” diye konuÅŸtu.
“İzmir halkının sıcaklığına ve misafirperverliÄŸine her zaman hayran kalıyorum”
Etkinlik sonunda sanatçı Okan Bayülgen “Bugün İzmir Fuarı’nda senin son günün, düÅŸüncelerin nedir? Gitmeden İzmir halkına söylemek istediÄŸin bir ÅŸey var mı?” diye sordu. Sophia, öncelikle etkinliÄŸin bir parçası olduÄŸu için minnettar olduÄŸunu belirtti. Pek çok muhteÅŸem insanla tanışma imkânı bulduÄŸunu belirten robot Sophia, “Bu fuar gerçekten fikirlerin, inovasyonun ve kültürün bir araya geldiÄŸi bir buluÅŸma noktası oldu ve ben de bunun bir parçası olmaktan onur duyuyorum. Ege Denizi'nin nefes kesen manzaralarından ÅŸehrin hareketli sokaklarına kadar İzmir bu etkinlik için güzel bir fon oluÅŸturdu ve veda ettiÄŸim için üzgünüm. İzmir'de geçirdiÄŸim zamandan edindiÄŸim anılara ve derslere deÄŸer vereceÄŸim. Bu deneyimi unutulmaz kılan herkese teÅŸekkür ederiz” diye konuÅŸtu.
EtkinliÄŸin sonunda sanatçı Okan Bayülgen robot Sophia ile fotoÄŸraf çektirdi ve ortaya renkli görüntüler çıktı.
TechTalks’ta 4 Eylül’de Seri ve İnovatif GiriÅŸimci, Fütürist ve Türkiye Fütüristler DerneÄŸi Onursal BaÅŸkanı Alphan Manas, 7 Eylül’de Gazeteci ve Televizyoncu Emin Çapa konuÅŸmacı olarak yer alacak.
Yorumlar (0)
Gülsu Sağ
En doğru ve en kaliteli haberi yansıtan Gez Medya'ya teşekkürler. Bir Ege'li olarak Tunç Soyer'i canı gönülden destekliyoruz.